Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

095 - Aletta Jacobs-Prijs 2008 voor Lilian Gonçalves

12 september 2007

De Aletta Jacobs Prijs 2008 van de Rijksuniversiteit Groningen wordt toegekend aan mw. mr. Lilian Gonçalves – Ho Kang You. De jury kiest Lilian Gonçalves vanwege haar sterke en brede maatschappelijke betrokkenheid en haar inzet voor de mensenrechten, in het bijzonder voor de rechten van vrouwen. Die vertonen grote overeenkomsten met de betrokkenheid en inzet van Aletta Jacobs. De Aletta Jacobs Prijs wordt uitgereikt op 7 maart 2008.

Lilian Gonçalves – Ho Kang You (Paramaribo, 1946) is voorzitter van het internationale bestuur van Amnesty International en van het Prins Claus Fonds. Zij studeerde rechten in Leiden en werkte als advocaat en jurist in Suriname en later in Nederland. In de jaren ’90 was ze onder meer voorzitter van het Landelijk Bureau Racismebestrijding en vice-voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling.

Verbreding van het werkterrein

Toen Lilian Gonçalves in 2001 voorzitter werd van de Nederlandse afdeling van Amnesty International  was deze internationale organisatie vooral bekend om de strijd voor klassieke mensenrechten. De organisatie wilde toentertijd haar werkterrein uitbreiden, onder meer naar het recht op vrijwaring van discriminatie en naar sociale, economische en culturele rechten, zoals het recht op gezondheidszorg. De Nederlandse afdeling aarzelde, maar Lilian Gonçalves was en is daar, met anderen, groot voorstander van. Inmiddels steunt de Nederlandse afdeling uitbreidingen van het werkterrein van Amnesty International, waaronder vrijwaring van geweld tegen vrouwen.

Als uitvloeisel van Amnesty’s campagne Stop Geweld tegen Vrouwen, die in maart 2004 startte, heeft de organisatie, onder leiding van Lilian Gonçalves, beleid geformuleerd waarin de mogelijkheid van mannen en vrouwen centraal staat om vrij van discriminatie, dwang en geweld hun seksuele en reproductieve rechten uit te oefenen. In dit kader zet de organisatie zich in voor decriminalisering van abortus, voor toegang tot medische zorg bij complicaties na abortus en voor toegang tot abortus, binnen redelijke termijn, na verkrachting of incest of als een zwangerschap een ernstige bedreiging vormt voor het leven of de gezondheid van de vrouw.

Eerdere prijzen

In 2003 hield Lilian Gonçalves de Annie Romein-Verschoorlezing onder de titel: ‘Samen sterk; het verband tussen vrouwen- en mensenrechtenbeweging’. In 2005 kreeg zij de de prijs van de Nederlandse Juristenvereniging voor haar bijzondere verdiensten bij Amnesty International en de Commissie Gelijke Behandeling. In 2007 werd ze onderscheiden door de Stichting Bernard Mandeville.

Meer informatie over de Aletta Jacobs Prijs

Noot voor de pers

Meer informatie:  mw. drs. J.M. Dam, tel. 050-363 5435, e-mail: j.m.dam@rug.nl

Laatst gewijzigd:06 februari 2018 09:31
printView this page in: English

Meer nieuws