Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

089 - Student staat centraal bij opening Academisch Jaar in Groningen

03 september 2007

Bij de opening van het Academisch Jaar presenteert de Rijksuniversiteit Groningen officieel haar nieuwe huisstijl. Na afloop van de redes in de aula van het Academiegebouw, zullen twee banieren met het nieuwe universitaire logo ontrold worden door alpinisten die abseilen vanaf de dakrand van het gebouw. Onder het zingen van het Io Vivat en het Grunnens Laid brengen studenten op het Academieplein met Rector Magnificus prof. dr. Frans Zwarts een toost uit op een succesvol studiejaar.

Studenten staan in het middelpunt bij de opening van het Academisch Jaar in Groningen. Na het officiële gedeelte in de aula is er een bijeenkomst op het Academieplein buiten met toespraken, muziek en hapjes en drankjes. De organisatoren rekenen op duizend bezoekers.

Toosten op succesvol studiejaar
De toost is een oude traditie die verloren was gegaan, maar vorig jaar in ere is hersteld. Het idee daarvoor ontstond tijdens een uitwisselingsbezoek in 2006 aan de universiteit van Uppsala waar de opening van het studiejaar groots wordt gevierd. Er zijn daar elk jaar 50.000 studenten en oud-studenten op de been.
Voor de Tweede Wereldoorlog had Groningen een soortgelijk evenement, waarin studentenverenigingen met vlaggen en banieren in optocht naar het Academiegebouw liepen. In de vernieuwde vorm is er overigens ook plaats voor eigentijds vermaak. Tijdens het buitenprogramma treden verschillende dj's en bands op.

Nieuwe huisstijl
Met de nieuwe huisstijl geeft de Rijksuniversiteit Groningen een jong gezicht aan een lange academische traditie. Het nieuwe logo, ontworpen door G2K Designers, is een combinatie van het wapen van de universiteit, een slash forward als symbool voor de vooruitgang en een nieuw woordbeeld voor de naam Rijksuniversiteit Groningen. Een gezicht dat, zo zegt Rector Magnificus Frans Zwarts, 'past bij wie wij nu zijn, wat we kunnen en wat we willen'.

Noot voor de pers
Meer informatie: afdeling Communicatie, tel. (050) 363 44 44, e-mail: communicatie@rug.nl

Programma
Maandag 3 september 2007, 16.00 uur

  • Opening Academisch Jaar door prof.dr.F. Zwarts, Rector Magnificus
  • Rede door mevrouw dr. K. Lonka, hoogleraar Educational Psychology aan de University of Helsinki en Johanna Bijtelhoogleraar 2006-2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • Rede door mevrouw J.L.A. van den Nieuwboer, studente
    Het buitenprogramma start rond 17.15 uur
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26
printView this page in: English

Meer nieuws