Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

088 - RUG ondertekent bouwcontract met Europese sterrenwacht

Ontvangstapparatuur voor zeer geavanceerde radiotelescopie
24 augustus 2007

Vrijdag 24 augustus 2007 heeft de Rijksuniversiteit Groningen als penvoerder van de Nederlandse onderzoekschool voor astronomie NOVA een contract ondertekend voor de bouw van 48 ALMA Band 9 ontvangers voor de Europese sterrenwacht in Chili. Opdrachtgever is de European Southern Observatory (ESO).

Met de opdracht is een bedrag van 9,5 miljoen euro gemoeid. De uitvoering van het project vindt plaats bij het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, het Kavli Institute of Nanoscience in Delft en SRON Netherlands Institute for Space Research. De productie van onderdelen wordt zoveel mogelijk uitbesteed aan de industrie. Een team van Rijksuniversiteit Groningen zal de ontvangers samenstellen, testen en certificeren.


Atacama
ALMA staat voor Atacama Large Millimeter Array, een grote radiotelescoop die werkt in het submillimeter golflengte gebied. ALMA wordt gebouwd in Noord-Chili in de Atacama woestijn op vijf  kilometer hoogte. Net als een gewoon radiotoestel bestaat een radiotelescoop uit een antenne en een ontvanger. ALMA zal ongeveer 60 schotelantenne's tellen met een diameter van 12 meter. Achter elke schotel kunnen tien verschillende ontvangers worden geplaatst. Het ALMA project werkt bij de start met zes verschillende ontvangstbanden waarvoor aparte ontvangers in Canada (band 3), Japan (band 4 en 8), de Verenigde Staten (band 6), Frankrijk (band 7) en Nederland (band 9) worden gebouwd.


Technologische hoogstandjes
Vooral bij de ontvangers voor hoogste frequentiebanden (9 en 10) gaat het om technologische hoogstandjes. Band 10 bevindt zich op dit ogenblik in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling. Band 9 is het hoogst haalbare voor echte productie. Voor een goede ontvangst in deze frequentiegebieden is bovendien een telescoop vereist die op grote hoogte staat zoals de Atacama. De ontvangst is op vijf kilometer hoogte aanzienlijk beter dan op bijvoorbeeld de vier kilometer hoge Mauna Kea berg in Hawaii waar zich ook een sterrenwacht bevindt.


Nederland wereldleider
De ontwikkeling van de band 9 ontvangers is in 2003 begonnen. Inmiddels zijn met succes acht identieke prototype ontvangers vervaardigd in Groningen en aan ESO geleverd. Nederland is op dit gebied wereldleider. Bij de productie die nu start, gaat het in eerste instantie om 48 exemplaren. In het contract is een optie opgenomen om dit aantal te verhogen tot 65 stuks, wat een investering van 2,5 miljoen extra betekent.


Noot voor de pers
Informatie: dr. Joost Adema, tel. 050-363 40 35, e-mail: j.adema@astro.rug.nl

Meer informatie, waaronder ook foto’s met hoge kwaliteit:


www.eso.org/projects/alma/ (zie ook ‘picture gallery’)

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:21
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...