Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

088 - RUG ondertekent bouwcontract met Europese sterrenwacht

Ontvangstapparatuur voor zeer geavanceerde radiotelescopie
24 augustus 2007

Vrijdag 24 augustus 2007 heeft de Rijksuniversiteit Groningen als penvoerder van de Nederlandse onderzoekschool voor astronomie NOVA een contract ondertekend voor de bouw van 48 ALMA Band 9 ontvangers voor de Europese sterrenwacht in Chili. Opdrachtgever is de European Southern Observatory (ESO).

Met de opdracht is een bedrag van 9,5 miljoen euro gemoeid. De uitvoering van het project vindt plaats bij het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, het Kavli Institute of Nanoscience in Delft en SRON Netherlands Institute for Space Research. De productie van onderdelen wordt zoveel mogelijk uitbesteed aan de industrie. Een team van Rijksuniversiteit Groningen zal de ontvangers samenstellen, testen en certificeren.


Atacama
ALMA staat voor Atacama Large Millimeter Array, een grote radiotelescoop die werkt in het submillimeter golflengte gebied. ALMA wordt gebouwd in Noord-Chili in de Atacama woestijn op vijf  kilometer hoogte. Net als een gewoon radiotoestel bestaat een radiotelescoop uit een antenne en een ontvanger. ALMA zal ongeveer 60 schotelantenne's tellen met een diameter van 12 meter. Achter elke schotel kunnen tien verschillende ontvangers worden geplaatst. Het ALMA project werkt bij de start met zes verschillende ontvangstbanden waarvoor aparte ontvangers in Canada (band 3), Japan (band 4 en 8), de Verenigde Staten (band 6), Frankrijk (band 7) en Nederland (band 9) worden gebouwd.


Technologische hoogstandjes
Vooral bij de ontvangers voor hoogste frequentiebanden (9 en 10) gaat het om technologische hoogstandjes. Band 10 bevindt zich op dit ogenblik in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling. Band 9 is het hoogst haalbare voor echte productie. Voor een goede ontvangst in deze frequentiegebieden is bovendien een telescoop vereist die op grote hoogte staat zoals de Atacama. De ontvangst is op vijf kilometer hoogte aanzienlijk beter dan op bijvoorbeeld de vier kilometer hoge Mauna Kea berg in Hawaii waar zich ook een sterrenwacht bevindt.


Nederland wereldleider
De ontwikkeling van de band 9 ontvangers is in 2003 begonnen. Inmiddels zijn met succes acht identieke prototype ontvangers vervaardigd in Groningen en aan ESO geleverd. Nederland is op dit gebied wereldleider. Bij de productie die nu start, gaat het in eerste instantie om 48 exemplaren. In het contract is een optie opgenomen om dit aantal te verhogen tot 65 stuks, wat een investering van 2,5 miljoen extra betekent.


Noot voor de pers
Informatie: dr. Joost Adema, tel. 050-363 40 35, e-mail: j.adema@astro.rug.nl

Meer informatie, waaronder ook foto’s met hoge kwaliteit:


www.eso.org/projects/alma/ (zie ook ‘picture gallery’)

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:21
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...