Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

086 - Huisdichter wil verrassen en verwonderen

27 augustus 2007

Menno de Block (21), vierdejaars student international economics and business, is benoemd tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2007-2008. Met zijn gedicht ‘De onderwijsfabriek’, waarin hij op speelse wijze de universitaire opleiding vergelijkt met een productieproces, wist hij de jury te overtuigen. De jury prees zijn originele invalshoeken en zijn lichte, zakelijke woordgebruik. Komend studiejaar geeft de nieuwe huisdichter zijn poëtisch commentaar op universiteit en studentenleven in de universiteitskrant UK en op de website van de RUG.

De nieuwe huisdichter wil met zijn gedichten de lezers verrassen en verwonderen. Hij kiest bewust voor toegankelijke poëzie en probeert de schoonheid van alledaagse zaken, waar de meeste mensen aan voorbijgaan, in zijn gedichten te vatten. De jury (hoogleraar geschiedenis Hans Renner, boekhandelaar Gelly Talsma, UK-redactielid Leonie Veraar en de huidige huisdichter Ruth Koops van het Jagt) prijst zijn scherpe afschilderingen van het studentenleven en zijn “no-nonsense taalgebruik”, dat regelmatig zorgt voor een glimlach bij de lezer.

Drie keer gewonnen

Menno de Block is een beginnende dichter die tot nu toe alleen publiceerde op zijn eigen site. Drie keer deed hij afgelopen drie jaar mee aan een dichtwedstrijd en drie keer won hij. Zijn gedicht ‘Ik ben…’ werd verkozen tot Gedicht van de Maand van de website www.gedichten-freaks.nl  Vorig jaar won hij de dichtwedstrijd van de Groningse Stichting Kunst & Recht en nu is hij, tot zijn eigen verbazing, gekozen tot RUG-huisdichter. Bij de opening van het Academisch Jaar op maandag 3 september wordt hij officieel benoemd en zal hij het winnende gedicht ‘De onderwijsfabriek’ voordragen in de Aula van de universiteit. Dit wordt zijn eerste publieke optreden als dichter.

Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK en de RUG. Het project heeft de warme steun van de Rector Magnificus prof.dr. Frans Zwarts van de RUG, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' aanbiedt. Het is voor de achtste keer dat aan de RUG een huisdichter wordt aangesteld. Student international economics and business Menno de Block is de opvolger van student psychologie en Nederlands Ruth Koops van ‘t Jagt. Eerdere RUG-huisdichters zijn Jurre van de Berg, Veerle Vroon, Annelieke van Mens, Guido van der Wolk, Gertjan Laan, Daniël Dee en Petra Else Jekel.

In navolging van het Groningse project zal de Radboud Universiteit Nijmegen komend studiejaar een Campusdichter aanstellen.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws