Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

085 - Annejet van der Zijl spreekt Letterenlezing uit

27 augustus 2007

Waarom is geschiedenis opeens zo populair, en waarom moet dat vooral zo blijven? Dit vraagt auteur/biografe Annejet van der Zijl zich af in de Letterenlezing, getiteld 'Oud is in'. Van der Zijl opent met deze lezing op 30 augustus 2007 in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen het facultaire jaar van de Faculteit der Letteren.

In de Letterenlezing geeft de spreker zijn of haar mening over het belang van de Letteren voor de maatschappij. Schrijfster Annejet van der Zijl nam deze opdracht graag aan. Zij zal tijdens haar lezing ingaan op de sterk toegenomen populariteit van geschiedschrijving bij een groot publiek, zich uitend in goedverkochte boeken in dit genre (denk aan de boeken van Geert Mak) en veelbekeken televisieprogramma’s als Andere Tijden. De lezing van Annejet van der Zijl zal worden ingeleid door prof. dr. Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut van de Faculteit der Letteren.

Annejet van der Zijl


Annejet van der Zijl (1962) studeerde Kunstgeschiedenis en Massacommunicatie in Amsterdam en volgde een Masteropleiding International Journalism in Londen. Tijdens haar werk als verslaggever bij de Haagse Post (voorloper van HP/De Tijd), specialiseerde zij zich in literaire geschiedschrijving. In 1998 debuteerde zij met Jagtlust, dat meteen goed werd ontvangen. Voor Anna (2002), de veelgeprezen en zeer goed verkochte biografie over Annie M.G. Schmidt, ontving ze verschillende literaire nominaties. Het meeslepende Sonny Boy, dat in 2004 verscheen, stond maandenlang hoog op de bestsellerslijsten. De laatste twee boeken zullen binnenkort worden verfilmd. Eind 2007 hoopt Annejet van der Zijl te promoveren op een biografie over prins Bernard.

Letterenlezing


De letterenlezing wordt dit jaar voor de twintigste maal uitgesproken. Onder het gebied van 'de Letteren’ wordt verstaan: talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie. Ieder jaar wordt een bekende Nederlander voor de Letterenlezing benaderd.

Noot voor de pers


De lezing vindt plaats in de Offerhauszaal van het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen. Aanvang 15.30 uur.
Voor meer informatie: Faculteit der Letteren, afdeling PR en Voorlichting, tel. (050) 363 5909, e-mail: info.let@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...