Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

084 - Rijksuniversiteit Groningen op Lowlands University

15 augustus 2007

Tijdens het Lowlands Festival in het weekend van 17 tot en met 19 augustus organiseert  Coolpolitics voor de derde keer de Lowlands University. Vijf hoogleraren waaronder de Groningse hoogleraar Energie en duurzaamheid Catrinus J. Jepma, geven college. Ook verzorgen wiskundigen van de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Groningen workshops, onder andere over hoe je je kansen bij het pokerspel kunt berekenen.

Jepma spreekt op zondag 19 augustus over ontwikkelingen in de energiewereld. 'We willen op het ogenblik teveel,' zegt hij. 'Goedkope energie, groene energie én betrouwbare levering van energie.'
Jepma maakt in zijn college duidelijk dat je in een lastig parket kan komen als je werkt met strijdige doelstellingen. 'We moeten hernieuwbare bronnen benutten, veel efficiënter worden én de marktprincipes beter toepassen. De bronnen drogen op en tegelijk neemt door de groei van de wereldeconomie de vraag naar energie snel toe. De geprivatiseerde stroomproducenten willen kolencentrales bijbouwen, maar dat staat haaks op de forse klimaatdoelstellingen van de overheid. Alternatieven – renewables of kernenergie – zijn echter duur of riskant."

Onder het motto Math is Fun gaan enkele wiskundigen op Lowlands workshop en lezingen geven. Aan bod komen de page ranking van zoekmachine Google, geluidsbestanden in MP3-formaat en de wiskunde van het pokeren. De Groningse vierdejaars wiskunde Jantine Koebruggen verwacht dat de belangstelling behoorlijk groot zal zijn. "Op grond van ervaringen van de afgelopen jaren verwachten we zo'n 1500 mensen."


Noot voor de pers
Meer informatie:
prof. dr. mr. C.J. Jepma, (050) 363 3710, e-mail: c.j.jepma@rug.nl

drs. J. Tolboom, coördinator promotieteam wiskunde, (050) 363 4114, e-mail: J.L.J.Tolboom@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws