Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

064 - Speciaal kindercollege over verliefdheid

05 juni 2007

Honderden kinderen brengen dinsdag 12 juni een bezoek aan het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Niet alleen om een kijkje te nemen in dit historische pand, maar vooral om eens een echt college te volgen. Maar dan wel een college dat speciaal op hen is afgestemd in het kader van de Kinderuniversiteit. Het thema van dit jaar levert ongetwijfeld een hoop gegiebel op: verliefdheid.

Waarom word je verliefd? Wat gebeurt er in je hoofd als je verliefd bent? Waarom gedragen verliefde mensen zich soms zo raar en hoe komt het dat je sommige mensen leuker vindt dan de andere? Het zijn allemaal vragen waarop kinderen - en met hen veel volwassenen - maar al te graag antwoord willen hebben. Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie van psychiatrische stoornissen aan de RUG en directeur van het Neuroimaging Centre, probeert deze en ander vragen uit te leggen tijdens een speciaal kindercollege.


Niet te moeilijk
‘Als wetenschappers moeten we de maatschappij te informeren over wat wij aan het doen zijn’ vindt Ter Horst. ‘En daar horen ook scholieren bij.’ Toen hij gevraagd werd om dit jaar de lezing voor de Kinderuniversiteit voor zijn rekening te nemen, twijfelde hij dan ook geen moment. Natuurlijk behandel je zo’n onderwerp heel anders voor studenten dan voor een groep acht- tot tienjarigen. Maar volgens Ter Horst is dat geen enkel probleem. ‘Je moet het niet te moeilijk maken, ze er veel bij betrekken en verbanden leggen met dingen die ze kennen uit het dagelijks leven. Zo kun je voor de werking van een brein bijvoorbeeld vrij eenvoudig een link leggen met het internet. Volgens mij wordt het hartstikke leuk!’


Kijkje in de keuken
De Kinderuniversiteit is een initiatief dat vier jaar geleden ontstond naar aanleiding van het 78ste lustrum van de RUG. Volgens organisator en hoogleraar astrofysica Peter Barthel is het de perfecte manier om kinderen een kijkje in de keuken van de universiteit te laten nemen. ‘Een onderwerp als verliefdheid spreekt natuurlijk ontzettend aan. Net als de onderwerpen in voorgaande jaren waarbij onder andere het heelal en de wereld van Harry Potter aan de orde kwamen. ‘


Geschikt onderwerp
De reacties zijn steeds buitengewoon positief, merkt Barthel. ‘Alleen al het feit dat ze in het Academiegebouw zijn maakt indruk. Helemaal als ze dan ook nog iets lekkers krijgen en er een mooie groepsfoto wordt gemaakt op de trappen voor het gebouw.’ Moeite met het vinden van geschikte onderwerpen voor het kindercollege heeft de organisatie niet. ‘Als je je een beetje verplaatst in kinderen van die leeftijd bedenk je zo een hele reeks leuke thema’s. Ik hoop dan ook dat we nog lang kunnen doorgaan met de Kinderuniversiteit!’


Noot voor de pers
Meer informatie:
Peter Barthel, tel. (050) 363 4064, e-mail: pdb@astro.rug.nl
Liesbeth van der Feen, tel. (050) 363 8178/6481, e-mail:  e.h.van.der.feen@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 23 april 2019

  Van paperclip tot patent

  Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat...

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 29 maart 2019

  Prof.dr. Jeff De Hosson koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 29 maart werd prof.dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop...