Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

074 - Presentatie bedrijfskundig boek agrofoodsector aan minister Verburg

28 juni 2007

Prof. Dany Jacobs, dr. Hendrik Snijders en dr. Hein Vrolijk van de Faculteit Bedrijfskunde hebben in opdracht van het ministerie van LNV gewerkt aan het boek De economische kracht van agrofood in Nederland. Op maandag 2 juli aanstaande zal minister Verburg van LNV dit boek officieel in ontvangst nemen en een speech houden in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag van 16.00 tot 17.00 uur.

Het onderzoek is een vervolg op een in 2005 aan de faculteit gemaakt overzicht van de 100 Nederlandse productgroepen met het grootste aandeel op de wereldexportmarkt. Destijds bleek maar liefst de helft van deze 100 productgroepen afkomstig uit het agrofoodcluster. Het ministerie van LNV stelde de faculteit daarom de vervolgvraag wát de Nederlandse agrofoodketen dan zo succesvol maakt.

Managementgoeroe

De economische kracht van sectoren en landen kan adequaat in beeld worden gebracht met de methodiek van de Amerikaanse management­goeroe Michael E. Porter. Onder leiding van Hendrik Snijders is die methodiek nu toegepast op de Nederlandse agrofoodsector. Het gaat hierbij om het landbouw- en voedingscluster; om zowel de primaire als verwerkende en toeleverende sector. In het onderzoek worden de volgende productgroepen in detail onderzocht: snijbloemen, mosselen, aardappelen, cacao, varkens, veterinaire vaccins en bier.

Pijler

De agrofoodsector komt uit de Porteranalyse naar voren als een vitale en op de wereldmarkt goed concurrerende bedrijfstak. Maar ook de zwakten ervan zijn aanzienlijk nu de wereldeconomie een groeisprong maakt en nieuwe landen zich internationaal positioneren. Het boek van Snijders, Jacobs en Vrolijk is een vroegtijdige signalering van kansen en bedreigingen van een van de belangrijkste pijlers van onze economie.

Vanaf dinsdag 3 juli zijn het totale rapport en de afzonderlijke deelstudies beschikbaar vanaf de website van het cluster: www.strategyandinnovation.nl

Programma 2 juli

  • Presentatie onderzoek door Dany Jacobs
  • Overhandiging onderzoek door Hendrik Snijders aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  • Reactie door minister Verburg
  • Gelegenheid tot het stellen van vragen

Noot voor de pers

-Voor nadere informatie over het onderzoek: dr. H. Snijders, tel. 06 44 62 89 83, e-mail: h.snijders@rug.nl

-Vertegenwoordigers van de media die de bijeenkomst bij willen wonen, wordt verzocht zich aan te melden bij Cindy Heijdra, persvoorlichting ministerie van LNV, tel. (070)378 51 07, e-mail c.m.heijdra@minlnv.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26
printView this page in: English

Meer nieuws