Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

071 - Stem, stemming, tegenstem

Esther Jansma gastschrijver in 2007
19 juni 2007

In het najaar van 2007 is dichteres Esther Jansma als gastschrijver verbonden aan de RUG. Haar gastschrijverschap kreeg als motto: "Stem, stemming, tegenstem. Feiten en ficties over ‘uit het leven gegrepen’ poëzie". Tijdens drie openbare lezingen gaat Jansma in op de interpretatie van haar eigen werk en dat van andere literatoren. Daarnaast gunt Esther Jansma een groepje RUG-studenten een kijkje in de dichterlijke keuken. In een reeks werkcolleges gaan ze gedichten lezen, bespreken en vertalen. Het gastschrijverschap van Esther Jansma begint met een openbaar interview door Marjolijn Februari.

De lezingen en het interview vinden plaats op de woensdagavonden van 26 september tot en met 17 oktober 2007. De bijeenkomsten zijn in het Universiteitstheater (Harmonie-gebouw), Oude Kijk in’t Jatstraat 26, Groningen. Aanvang: 20.00 uur. De toegang is € 2,-.

Programma

26 september –Marjolijn Februari interviewt Esther Jansma

3 oktober – Lezing: Dagboek of kunstwerk; het van taal gemaakte ik

10 oktober – Lezing: Mag ik Orpheus zijn? Over grenzen en de douaniers van de taal.

17 oktober – Lezing: Lenen en stelen; de gouden greep uit andermans gedichten

Curriculum

Esther Jansma (1958) is archeologe en een van Nederlands belangrijkste dichters. Haar eerste gedichtenbundel, Stem onder mijn bed, verscheen in 1988. Uit de recensies sprak waardering voor haar debuut, dat onder andere werd getypeerd als veelzijdig en verrassend door de wijze waarop er over herkenbare zaken werd geschreven. Daarna verschenen de bundels Bloem, steen (1990) en Waaigat (1993). Na het verschijnen van Picknick op de wenteltrap kreeg Esther Jansma de Halewijnprijs 1999 voor haar gehele oeuvre. Haar bundels Hier is de tijd (1999), Dakruiters (2001) en Alles is nieuw (2005 ) werden alle bekroond. In 2006 verscheen een bundeling van haar werk tot dusver onder de titel Altijd vandaag en ontving zij de A. Roland Holstprijs voor haar gehele oeuvre.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt een aantal openbare lezingen en speciaal voor studenten een reeks werkcolleges. Esther Jansma is de 22e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff en –vorig jaar – Marjolijn Februari. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG, Studium Generale Groningen en de K.L. Pollstichting.

Noot voor de pers

Herman Meijer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5594, herman.meijer@rug.nl , www.rug.nl/studium  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...