059 - Hendrik de Waardlezing 2007

15 mei 2007

Physics Problems in Early Embryonic Development

De Groningse natuurkundige prof.dr. Hendrik de Waard was in zijn werkzame leven een groot onderzoeker die bovendien veel aan popularisering van wetenschap deed. Na zijn emeritaat organiseert de stichting Professor Hendrik de Waard tweejaarlijks een lezing over een boeiend natuurkundig onderwerp. Dit jaar is de stichting er in geslaagd om prof. William Bialek van de beroemde Amerikaanse Princeton University te strikken.

Professor Bialek staat bekend als een uitstekend spreker. Hij zal in Groningen komen vertellen over de ontwikkeling van een enkele cel tot een volgroeid embryo. Als biofysicus is hij geïnteresseerd in de natuurkundige principes die een rol spelen in dit proces. Hoe ligt de uiteindelijke complexe structuur besloten in de simpele cel waarmee alles begint? Dit probleem lijkt veel te ingewikkeld om te vatten in strikte regels. Toch is het Bialek gelukt om met een theoretisch model tot bijzondere inzichten te komen. Het is verbazend hoe subtiel en geordend de groei verloopt in een verder zo chaotische omgeving. De lezing geeft een fascinerend beeld van het onderzoek op een grensvlak tussen de natuurkunde en de moderne biologie.

Plaats en tijd: woensdag 23 mei 2007, 20.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
De lezing is bedoeld voor een algemeen publiek en is vrij toegankelijk. De voertaal is Engels.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26