Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

055 - Koninklijke Onderscheiding voor Klaas Dijkstra

08 mei 2007

Op woensdag 9 mei 2007 wordt de Groningse elektrotechnicus ing. K. Dijkstra gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Alom geniet hij grote waardering onder meer voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling en toepassing van de NMR-techniek. De Koninklijke Onderscheiding werd hem niet op 27 april tijdens de ‘lintjesregen’ uitgereikt, omdat hij toen in Amerika verbleef. Dijkstra ontvangt de onderscheiding uit handen van burgemeester E. Fennema om 17.00 uur in het Gemeentehuis van Zuidhorn.

Klaas Dijkstra (Leeuwarden, 1943) werd in 1975 aangesteld bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG als technicus en belast met de zorg voor de werking van zeer complexe en geavanceerde apparatuur. Als elektrotechnicus zet hij zich al dertig jaar onder meer in voor het goed functioneren van de hoge-resolutie NMR (Nuclear Magnetic Resonance) spectrometer. Hiermee is het mogelijk de structuur en dynamica van moleculen als eiwitten en nucleïnezuren in detail te bestuderen en biologiche werkingsmechanismen te ontrafelen. Deze techniek was nieuw eind jaren zeventig en Groningen was in die tijd koploper in het NMR-onderzoek. Aan de RUG stond de meest geavanceerde apparatuur op dit gebied. Deze faciliteit, gefinancierd door de Stichting Scheikundig Onderzoek Nederland (de chemische tak van NWO) was destijds een unicum. Onderzoekers uit binnen- en buitenland reisden naar Groningen om metingen te verrichten. Dijkstra was de specialist die hoogwaardige technische ondersteuning verleende. Als zodanig werd hij de feitelijk opleider in hoge-resolutie NMR voor een hele generatie studenten, stafleden en ook buitenlandse onderzoekers. Uiterst deskundig, met groot doorzettingsvermogen, altijd bereikbaar en buitengewoon stimulerend voor jonge wetenschappers. In binnen- én buitenland werd en wordt hij daarom hogelijk gewaardeerd.

Hoewel zelf niet academisch gevormd ontwikkelde hij zich tot een volkomen gelijkwaardige en zeer gewaardeerde partner voor de onderzoekers met wie hij veel wetenschappelijke publicaties schreef. Het duizelingwekkende tempo waarin de hoge-resolutie NMR-techniek zich de laatste decennia heeft ontwikkeld, wist hij niet alleen bij te houden, hij leverde ook zelf een grote bijdrage met software waarmee nieuwe wetenschappelijke methoden snel in de praktijk konden worden gebracht. Daarnaast heeft hij, in een periode waarin de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen geen mogelijkheid zag de personele bezetting van de ‘gewone’ facultaire NMR-faciliteit op peil te houden, de technische ondersteuning op zich genomen. De faciliteit kon hierdoor op niveau blijven functioneren zonder dat belangrijke chemische onderzoeksgroepen in problemen kwamen.

Noot voor de pers

Informatie: afdeling Communicatie RUG: tel. (050) 363 44 44 of communicatie@rug.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws