Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

053 - RUG onthult gedenksteen voor vergeten oorlogsslachtoffers

02 mei 2007

Tijdens de herdenking van de oorlogsslachtoffers van de Rijksuniversiteit Groningen wordt vrijdag 4 mei 2007 een nieuwe gedenksteen onthuld met de namen van vijf vergeten slachtoffers. De plechtigheid vindt plaats in het Academiegebouw.

Vier namen zijn aan het licht gekomen tijdens het onderzoek dat prof.dr. Klaas van Berkel verrichtte voor zijn in 2005 verschenen boek Academische illusie. De Groningse universiteit in een tijd van crisis, bezetting en herstel, 1930-1950. Tijdens het werk van de plaquettecommissie daarna werd nog een vijfde naam toegevoegd aan de lijst van vergeten slachtoffers.

Aan het slot van de plechtigheid biedt professor Van Berkel aan de Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts een boek aan met de vijf biografieën van Samuel van Staveren, Isidore Izaäks, Louis Wolff, Ephraïm Rosenbaum en Johan Brouwer. Het boek bevat ook een hoofdstuk over de omgang van de universiteit met haar oorlogsverleden.

Programma
- Om 9.00 uur verzamelen de leden College van Bestuur, directie Bureau, presidium Universiteitsraad, leden universiteitsraad,  prof.dr. Van Berkel en mw. Tabak zich in de hal van het Academiegebouw.
- Toespraak voorzitter College van Bestuur over de geschiedenis van de nieuwe plaquette.
- De collegevoorzitter dr. S.K. Kuipers en de Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts onthullen gezamenlijk de nieuwe plaquette.
- Kranslegging bij de drie plaquettes door de leden van het College van Bestuur, directie Bureau en het presidium van de Universiteitsraad.
- Prof. Van Berkel biedt de Rector Magnificus het boek aan dat verschijnt ter gelegenheid van de onthulling van de plaquette 2007.
- Einde bijeenkomst circa 9.15 uur.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...