Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

053 - RUG onthult gedenksteen voor vergeten oorlogsslachtoffers

02 mei 2007

Tijdens de herdenking van de oorlogsslachtoffers van de Rijksuniversiteit Groningen wordt vrijdag 4 mei 2007 een nieuwe gedenksteen onthuld met de namen van vijf vergeten slachtoffers. De plechtigheid vindt plaats in het Academiegebouw.

Vier namen zijn aan het licht gekomen tijdens het onderzoek dat prof.dr. Klaas van Berkel verrichtte voor zijn in 2005 verschenen boek Academische illusie. De Groningse universiteit in een tijd van crisis, bezetting en herstel, 1930-1950. Tijdens het werk van de plaquettecommissie daarna werd nog een vijfde naam toegevoegd aan de lijst van vergeten slachtoffers.

Aan het slot van de plechtigheid biedt professor Van Berkel aan de Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts een boek aan met de vijf biografieën van Samuel van Staveren, Isidore Izaäks, Louis Wolff, Ephraïm Rosenbaum en Johan Brouwer. Het boek bevat ook een hoofdstuk over de omgang van de universiteit met haar oorlogsverleden.

Programma
- Om 9.00 uur verzamelen de leden College van Bestuur, directie Bureau, presidium Universiteitsraad, leden universiteitsraad,  prof.dr. Van Berkel en mw. Tabak zich in de hal van het Academiegebouw.
- Toespraak voorzitter College van Bestuur over de geschiedenis van de nieuwe plaquette.
- De collegevoorzitter dr. S.K. Kuipers en de Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts onthullen gezamenlijk de nieuwe plaquette.
- Kranslegging bij de drie plaquettes door de leden van het College van Bestuur, directie Bureau en het presidium van de Universiteitsraad.
- Prof. Van Berkel biedt de Rector Magnificus het boek aan dat verschijnt ter gelegenheid van de onthulling van de plaquette 2007.
- Einde bijeenkomst circa 9.15 uur.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....