Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

052 - Eerste volledige biografie van dichter J.C. Bloem

01 mei 2007

Hoewel er al heel wat over hem is geschreven, ontbrak nog een volledige biografie van Jacques Bloem. Bloem (1887-1966) wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. Uit oud en nieuw materiaal, zoals brieven, essays en interviews, stelde Bart Slijper een samenhangende biografie samen. Slijper promoveert op 10 mei aanstaande aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Het was best lastig het beeld van Bloem scherp te stellen zonder een karikatuur van hem te maken.”

Bloems poëzie getuigt van een grote beheersing van de vorm. Zijn leven was daarentegen nogal losgeslagen. Zo hield hij zijn maatschappelijke functies – hij was ambtenaar, journalist en griffier – meestal niet lang vol en werd hij zijn leven lang achtervolgd door geldgebrek en schulden. Om zich tegen de problemen te weren vluchtte hij op latere leeftijd in mateloos drankgebruik. Volgens Slijper is het een wonder dat er dichtbundels van Bloem zijn ontstaan.

Idealisering van de jeugdjaren
Bloems familie behoorde tot de klasse van welgestelden die wel hoge functies bekleedden, maar voor wie werken niet echt noodzakelijk was. Zijn grootvader was minister van financiën en hoogstwaarschijnlijk een onecht kind van koning Willem II. Zijn vader was burgemeester van Oudshoorn. Bloem werd ‘verwend’ opgevoed, totdat in 1904 – hij was toen zestien jaar oud - de familie Bloem in een financieel debacle terecht kwam. Slijper: “Plotseling waren zijn ouders armlastig, onvrij en afhankelijk van anderen. ‘Ik schaamde me zo,’ zei Bloem naderhand, ‘ik vond het zo een vernedering’. De herinneringen aan zijn kinderjaren in Oudshoorn kregen er des te meer glans door.” Bloem zou zijn leven lang een utopie op zijn jeugd projecteren.

‘Mijn baantje is alweer walgelijk’
Onder druk van zijn vader ging Bloem rechten studeren. Dat was een geheel logische keuze, gezien het milieu waartoe Bloem behoorde. Toch pakte deze keuze voor Bloem verkeerd uit, want hij moest vervolgens voor zijn levensonderhoud banen aannemen waarin hij zich diepongelukkig voelde. Mede als gevolg van zijn onvermogen zich aan de omstandigheden aan te passen greep hij steeds sneller naar de drank. Volgens Slijper was Bloem niet zozeer lui, maar vond hij haast niets de moeite waard om te doen. “Hij zette zich alleen in voor dingen die wezenlijk waren.”
 
Curriculum vitae
Bart Slijper (Groningen 1963) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Groningse universiteit. Hij publiceerde in de jaren negentig een toelichting op twee briefwisselingen van Bloem, met Albert Verwey en Hendrik Marsman. Ook redigeerde hij een bundel essays over de dichter: Verlangen zonder vorm en zonder naam (1993). Slijper heeft samen met zijn vrouw een tekstbureau in het Groningse Feerwerd.

Noot voor de pers
-Voor informatie: Bart Slijper, email: ninba@hetnet.nl
-Promotie op donderdag 10 mei 2007 bij prof. dr.G.J. Dorleijn en prof. dr. J.W. Renders
-Titel van het proefschrift: Bart Slijper, Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem (De Arbeiderspers, Amsterdam 2007), ISBN: 978 90 2956499 1

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.