Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

035 - Dirkje Postma benoemd tot Akademiehoogleraar

21 maart 2007

Mw. prof.dr. D. (Dirkje) S. Postma is door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) benoemd tot Akademiehoogleraar. Dit heeft de KNAW vandaag, 21 maart 2007, bekendgemaakt. Prof.dr. Postma is hoogleraar Pathofysiologie van de Ademhaling en in het bijzonder van de Obstructieve Longaandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het Programma Akademiehoogleraren is in 2002 ingesteld. Jaarlijks benoemt de KNAW enkele excellente onderzoekers tot Akademiehoogleraren voor een periode van vijf jaar. Ze worden door de universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen zodat ze zich geheel kunnen wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers. Voor iedere Akademiehoogleraar stelt de KNAW één miljoen euro beschikbaar.


Wereldtop
Prof.dr. Postma (Nij Beets, 1951) behoort tot de wereldtop van onderzoekers op het gebied van astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, waaronder chronische bronchitis en emfyseem vallen). Ze geniet groot internationaal aanzien en ontving voor haar wetenschappelijk werk erkenning in de vorm van prijzen, adviseursfuncties en uitnodigingen als spreker op congressen. In 2000 ontving ze de prestigieuze Spinozapremie van NWO.

Haar onderzoek wordt onder andere gesteund door het Nederlands Astma Fonds. In 1993 werd ze vanwege dit fonds benoemd tot bijzonder hoogleraar. In 1998 volgde een aanstelling tot gewoon hoogleraar. Dirkje Postma studeerde geneeskunde in Groningen. In 1984 promoveerde ze op het proefschrift 'Reversibility of chronic airflow obstruction'.


Uit het KNAW-rapport
Volgens de KNAW strekt Postma’s onderzoek naar de luchtwegaandoeningen astma en COPD zich uit over een zeer breed gebied, waarbij ze vele terreinen stuk voor stuk op een originele en uiterst gedetailleerde wijze heeft onderzocht. Zowel haar klinisch werk als haar fundamenteel onderzoek is van een uitzonderlijk hoog niveau. Postma bezit, aldus de jury, 'een uitzonderlijk talent verbanden te leggen tussen de afwijkingen die gevonden worden bij patiënten met astma en COPD en de genetische achtergronden'. Haar op genetisch onderzoek gebaseerde beschrijving van astma wordt gezien als een belangrijke medische doorbraak. Postma heeft een groot aantal mensen opgeleid om het onderzoek naar de oorzaken en de behandeling van de chronische luchtwegaandoeningen astma en COPD voort te zetten.


Ontvangst
Voor de benoeming tot Akademiehoogleraar is een officiële ontvangst georganiseerd in de Senaatskamer van het Academiegebouw van de RUG (Broerstraat 5, Groningen) op woensdag 21 maart 2007, aanvang 14.30 uur. KNAW-president Frits van Oostrom zal daar aanwezig zijn om prof.dr. Postma en het College van Bestuur van de RUG persoonlijk te feliciteren met de benoeming. Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom bij deze bijeenkomst.


Noot voor de pers
Meer informatie via:
Joost Wessels, Bureau Voorlichting, UMCG, tel.: (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl
Jos Speekman, afdeling Communicatie, RUG, tel.: (050) 363 5480 of (050) 363 5445/5446, e-mail: j.a.t.j.speekman@rug.nl

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:15
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Voorvechter protonentherapie koninklijk onderscheiden

  Hans Langendijk, hoogleraar Radiotherapie en hoofd van de afdeling Radiotherapie van het UMCG, kreeg vandaag uit handen van burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noorderveld een koninklijke onderscheiding.

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.