Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof Jan Oosterhaven president van International Input Output Association

09 februari 2007

Hoogleraar algemene economie Jan Oosterhaven is voor de komende drie jaar gekozen tot president van de International Input Output Association (IIOA). Dezeinternationale beroepsvereniging van onderzoekers en statistici richt zich op theoretisch en empirisch onderzoek naar transacties tussen bedrijven, gezinnen en overheden. Oosterhaven was de afgelopen zes jaar al vice-president van de IIOA.

IIOA
IIOA


"Er zijn wereldwijd ongeveer 400 wetenschappers en professionals lid van de IIOA", vertelt Oosterhaven. "Input-output analyses vind je dan ook op zeer uiteenlopende terreinen terug, zoals internationale handel, toeleveren en uitbesteden, maar ook in energie- en milieuvraagstukken: de input van grondstoffen levert output als luchtvervuiling en afval op. Bij vergelijkend onderzoek tussen bijvoorbeeld de milieubelasting van wegvervoer versus treinvervoer, dienen directe en indirecte effecten van de productie meegenomen te worden. Want hoewel treinen direct niet veel vervuiling opleveren, is de levenscyclus van een trein en het onderhoud van het spoor weldegelijk zeer vervuilend. Input-output analyses kunnen dit soort inzichten opleveren, modelleren en met cijfers onderbouwen."

De IIOA is in 1988 opgericht en voortgekomen uit congressen over ontwikkelings­vraagstukken. Het doel is de bevordering van kennis op het terrein van input-output analyses, waaronder de verbetering van onderzoeksgegevens, theorieën en modellen en de toepassing van oude en nieuwe technieken. Het eerstvolgende congres, in juli 2007, vindt plaats in Istanbul.

"Groningen is een belangrijk kenniscentrum binnen de IIOA", aldus de hoogleraar, "met de onderzoekers Dirk Stelder, Bart Los, Marcel Timmer en verschillende aio's. Daarnaast is mijn collega Erik Dietzenbacher redacteur van ons tijdschrift Economic Sytems Research  dat vier maal per jaar verschijnt."

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51

Meer nieuws