Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

023 - Bernard Stolte directeur Koninklijk Nederlands Instituut Rome

26 februari 2007

Prof.dr. Bernard H. Stolte wordt per 1 augustus 2007 benoemd tot directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR). De benoeming van Stolte geldt voor een periode van vijf jaar.

Stolte volgt prof.dr. Marjan Schwegman op, die directeur wordt van het NIOD. Zij verlaat Rome per 1 maart 2007. In de periode maart-augustus treedt als waarnemend directeur dr. G.J. Burgers op, plaatsvervangend directeur en staffunctionaris archeologie van het KNIR.

Bernard Stolte

Bernard Stolte (Roosendaal, 1949) is hoogleraar Byzantijns recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde rechten en klassieke talen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit). Nadat hij in 1974 zijn studie klassieke talen cum laude had afgesloten, verbleef hij een jaar aan het KNIR. In 1981 promoveerde hij aan de Universeit Utrecht op een juridisch proefschrift over de jurist en classicus Henrik Brenkman (1681-1736). Als klassicus en rechtshistoricus heeft Stolte een bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van juridische teksten, zowel voor hun overlevering als voor hun werking en culturele invloed. Deze belangstelling strekt zich uit van Romeinsrechtelijke papyri tot Byzantijnse juridische bronnen. Sinds 2001 is hij actief in een Europees netwerk dat de inventarisering en ontsluiting met behulp van geavanceerde digitale fotografische technieken van Griekse palimpsesten tot doel heeft, waarvan vele zich in de Vaticaanse Bibliotheek bevinden. Stolte bekleedde verder tal van functies binnen en buiten de universiteit. Op het ogenblik is hij onder andere voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Nederlands Instituut in Athene.

Instituut te Rome

Het KNIR biedt Nederlandse onderzoekers en studenten gelegenheid te werken met in Rome aanwezig studiemateriaal. Het werd opgericht in 1904 en wordt sinds 1991 beheerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Het werkterrein omvat de geschiedenis, kunstgeschiedenis en archeologie van Rome en Midden-Italië. Bij de archeologie ligt het accent op de bewonings- en architectuurgeschiedenis van Rome en Centraal-Italië. Het onderzoek van kunstgeschiedenis omvat zowel de bouwkunst als de beeldende kunsten. De aandacht gaat vooral uit naar de samenhang tussen kunstvormen, historische context en interculturele relaties. Het geschiedkundig onderzoek bestrijkt een gevarieerd en breed terrein met als constante factor de belangstelling voor de intellectuele en culturele wisselwerking tussen Italië en Nederland.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. B.H. Stolte, tel. (050) 363 5769, e-mail: b.h.stolte@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.