Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

017 - Succesvol experiment met digitaal proefstuderen

07 februari 2007

In november 2006 hebben vijftig leerlingen uit de bovenbouw van het VWO zich in de elektronische leeromgeving Brainbox verdiept in ‘Geluk’ en ‘Diabetes’. Als de leerlingen deze cursus met succes hebben afgerond, krijgen ze van hun school studiepunten en van de RUG een certificaat. Op het Comeniuscollege in Leeuwarden hebben 17 leerlingen meegedaan aan de webklas filosofie. Zij krijgen op 9 februari 2007 om 10.00 uur als eersten dit certificaat op het Comeniuscollege, locatie Aldlan.

De cursussen waren ontwikkeld met medewerking van het filosofisch instituut en de Faculteit der Medische Wetenschappen in Brainbox (Blackboard voor scholen). Op deze wijze konden leerlingen kennismaken met het vak filosofie en de studie medicijnen. Het doel was een indruk te geven wat het betekent om deze studies te volgen. Per week konden de leerlingen opdrachten maken, teksten lezen, filmpjes bekijken, materiaal inleveren en digitaal vragen stellen aan een virtuele docent. De filosofieleerlingen leverden aan het eind van de cursus een essay in over ‘Geluk’. De cursus over ‘Diabetes’ werd afgesloten met een toets.

‘Pittiger’

Zowel leerlingen als WO- en VO-docenten hebben met veel plezier in de elektronische cursus gewerkt. Toch vonden sommige geneeskundedeelnemers dat het wel wat ‘pittiger’ had gemogen. Daar tegenover staat dat een aantal filosofieleerlingen na afloop meedeelde dat ze bijna twee keer zoveel tijd kwijt waren geweest als begroot. Op basis van de ervaringen zullen de courses worden aangepast en verbeterd.

Uitbreiding RUG-activiteiten

De webklas is volgens de betrokken medewerkers een zinvolle uitbreiding van de aansluitings- en voorlichtingsactiviteiten van de RUG. De kwaliteit en het niveau van de aangeboden informatie was hoog. De leerlingen krijgen door hun actieve betrokkenheid en inzet een dieper inzicht in de aard van een studie en wat er van studenten gevraagd wordt. Mogelijk wordt het experiment uitgebreid naar meer studierichtingen.

Noot voor de pers

Meer informatie: Jan Kok, Universitair Onderwijscentrum Groningen, tel. (050) 363 6617 / 2000 of j.kok@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:26

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 07 december 2018

  UMCG-studie naar de zorg rond handprothesen krijgt ZonMW-subsidie

  De afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG heeft van ZonMW een subsidie van €400.000,- gekregen. Hiermee gaat het een studie doen naar de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van handprotheses. Ook de doelmatigheid van de zorg rond handprothesen...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.