Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

135 - Kleine planeet vernoemd naar overleden RUG-medewerker

21 december 2006

Op voordracht van Groningse en Leidse astronomen heet planetoïde (kleine planeet) nummer 10658 sinds kort "Gretadevries". De Internationale Astronomische Unie maakte deze vernoeming een maand geleden bekend.

Drs. Greta de Vries (1967-2006) uit Doezum, was van 1999 tot haar tragische overlijden in zomer 2006 verbonden als beleidsmedewerker aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was daar een zeer toegewijd en zorgzaam staflid, met grote betrokkenheid voor het sterrenkundige onderzoek en onderwijs, in Groningen en in Nederland in het algemeen.

Planetoïden, ofwel kleine planeten, zijn zwerfstenen in het zonnestelsel, varierend in afmeting van tientallen meters tot honderden kilometers, die net als de echte planeten rond de zon draaien. Veel planetoïden bevinden zich tussen de banen van Mars en Jupiter, maar er zijn ook planetoïden dichterbij en verder weg. Planetoïde 10658, die tot op heden naamloos was, is in 1971 ontdekt door het astronomenechtpaar Van Houten-Groeneveld van de Leidse Sterrewacht, op fotografische platen gemaakt door collega Gehrels. Het object maakt deel uit van de grote planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Noot voor de pers
Meer informatie; prof.dr P. Barthel, tel.: (050) 363 4064, e-mail pdb@astro.rug.nl (werk)

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...