Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

135 - Kleine planeet vernoemd naar overleden RUG-medewerker

21 december 2006

Op voordracht van Groningse en Leidse astronomen heet planetoïde (kleine planeet) nummer 10658 sinds kort "Gretadevries". De Internationale Astronomische Unie maakte deze vernoeming een maand geleden bekend.

Drs. Greta de Vries (1967-2006) uit Doezum, was van 1999 tot haar tragische overlijden in zomer 2006 verbonden als beleidsmedewerker aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was daar een zeer toegewijd en zorgzaam staflid, met grote betrokkenheid voor het sterrenkundige onderzoek en onderwijs, in Groningen en in Nederland in het algemeen.

Planetoïden, ofwel kleine planeten, zijn zwerfstenen in het zonnestelsel, varierend in afmeting van tientallen meters tot honderden kilometers, die net als de echte planeten rond de zon draaien. Veel planetoïden bevinden zich tussen de banen van Mars en Jupiter, maar er zijn ook planetoïden dichterbij en verder weg. Planetoïde 10658, die tot op heden naamloos was, is in 1971 ontdekt door het astronomenechtpaar Van Houten-Groeneveld van de Leidse Sterrewacht, op fotografische platen gemaakt door collega Gehrels. Het object maakt deel uit van de grote planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Noot voor de pers
Meer informatie; prof.dr P. Barthel, tel.: (050) 363 4064, e-mail pdb@astro.rug.nl (werk)

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.