134 - Vietnamese onderscheiding voor mr. Berend Vis

21 december 2006

Mr. Berend C. Vis, oud-medewerker van de juridische faculteit, krijgt een 'Award for the contribution to Education' van het Vietnamese ministerie van Onderwijs en Training. De medaille wordt gegeven vanwege de grote verdienste van Vis voor de samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen met Can Tho University in Vietnam. Vis krijgt de onderscheiding dinsdag 19 december 2006 uitgereikt door dr. Le Quang Minh, rector van Can Tho University, tijdens een bezoek dat Dr. Minh die dag aan de RUG brengt.

Vis is al sinds de jaren zeventig betrokken bij universitaire samenwerking met Vietnam, die toen liep via het Komitee Wetenschap en Techniek Vietnam. Hij was onder andere betrokken bij een landbouwontwikkelingsproject in de Mekong Delta (Zuid-Vietnam) met artemia, een klein soort kreeftjes. De eitjes van deze kreeftjes, die worden gebruikt als voedsel voor de kweek van grote zoetwatergarnalen, zijn inmiddels een belangrijk exportproduct geworden voor Vietnam.

Na 1995 werd de inzet van Vis groter, omdat de RUG toen ging deelnemen aan een groot samenwerkingprogramma met Can Tho University op het gebied van economie en rechten. In dat programma werd een volledig nieuwe juridische faculteit opgezet in Vietnam, waarvoor Vietnamese stafleden een opleiding volgden in Groningen. In totaal promoveerden zo'n 8 Vietnamese medewerkers in Groningen, terwijl 16 studenten hun mastertitel haalden aan de RUG. Inmiddels zijn de eerste studenten rechtsgeleerdheid aan de nieuwe faculteit van Can Tho University afgestudeerd, en heeft deze faculteit duizenden studenten. RUG-faculteiten Economie en Bedrijfskunde werken nog steeds met Can Tho University samen en leiden ondermeer acht nieuwe masterstudenten en vier promovendi op. Een nieuw juridisch project is in voorbereiding.

Noot voor de pers
Meer informatie: mr. B.C. Vis, e-mail: b.c.vis@rug.nl of mw. drs. J.A.M. Veltmaat, Bureau Internationale Samenwerking RUG, (050) 363 75 09, e-mail: J.A.M.Veltmaat@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23