133 - Niet-giftig, sterk ruikend gas ontsnapt aan laboratorium

18 december 2006

Vanmorgen rond 10.30 uur is in een laboratorium van het chemiegebouw Nijenborgh 4 van de Rijksuniversiteit Groningen een hoeveelheid 2-methyl-2-propaanthiol gas ontsnapt. Het gaat om een niet-giftige, sterk ruikende stof, die onder andere wordt toegevoegd aan aardgas om dit een geur te geven. Het gas kwam via het ventilatiesysteem in de buitenlucht terecht en was in de omgeving ruikbaar. Verschillende verontruste bewoners uit de nabijgelegen woonwijk De Hunze belden de politie.

Het gebouw waarin het laboratorium is gevestigd, is ontruimd. De medewerkers werden opgevangen in de kantine van het universitaire Sportcentrum. Brandweer was aanwezig voor controle van de veiligheid. Het gebouw is om 12.00 uur weer vrijgegeven.

Het gas is in geconcentreerde vorm licht ontvlambaar en explosief, maar levert in verdunde vorm in de buitenlucht geen gevaar op voor de omgeving. Het gas kon ontsnappen als gevolg van een ongeluk waarbij een fles kapot viel die de chemisch stof in vloeibare vorm bevatte.

Noot voor de pers
Meer informatie: J. Speekman, afdeling Communicatie RUG, tel. (050) 363 5480 of 06-51702959, e-mail: j.a.t.j.speekman@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23