Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

132 - Symposium rond het werk van Serge Daan

Ultimate questions in behavioral biology
21 december 2006

Waarom gedragen we ons zoals we doen? In welke mate heeft de evolutionaire geschiedenis ons gedrag en alles wat daar bij hoort, geprogrammeerd? Wat is de flexibiliteit in ons gedrag?

Rond deze vragen is het afgelopen decennium veel wetenschappelijke vooruitgang geboekt. Een integratie van de biologische benadering met die van de andere gedragswetenschappen zoals de psychologie, sociologie en economie speelde daarbij een belangrijke rol.

Over bovengenoemde vragen organiseert de Rijksuniversiteit Groningen op dinsdag 12 december 2006 een symposium. Centraal daarin staat het werk van gedragsbioloog Serge Daan, die in november uit handen van de Japanse keizer de prestigieuze Internationale Prijs voor de Biologie uitgereikt kreeg.


Inspirerend
Wetenschappelijke vooruitgang staat of valt met de inzet van mensen die anderen weten te inspireren om hun tanden in een wetenschappelijk probleem te zetten. Binnen de RUG is professor Serge Daan één van die inspirerende personen. Onophoudelijk heeft hij mensen uitgelegd hoe belangrijk de vragen zijn die binnen de gedragsbiologie worden gesteld en hoe belangrijk het is om voor het verkrijgen van de antwoorden een grote verscheidenheid aan diermodellen te gebruiken.


Interdisciplinair onderzoek
Zelf heeft hij fundamentele en voor de mens relevante principes in gedrag ontsluierd door ze te ontrafelen bij ondermeer vleermuizen en torenvalken in het wild, en genetisch gemanipuleerde muizen en omgevings-gemanipuleerde mensen in het laboratorium. Steeds weer heeft hij uitgelegd hoe belangrijk interdisciplinair onderzoek hierbij is en wat de betekenis is van de antwoorden voor wetenschap en maatschappij. Onophoudelijk heeft hij mensen geïnspireerd om zelf één van die vragen ter hand te nemen en met meer dan maximale inzet aan het antwoord te gaan werken.


Noot voor de pers
Meer informatie: prof.dr. D.G.M. Beersma, tel. (050) 363 2053, e-mail d.g.m.beersma@rug.nl

De voordrachten zijn speciaal bestemd voor een breed publiek.

Datum en tijd: dinsdag 12 december 2006, 10.00 – 17.00 uur
Titel: Ultimate questions in behavioral biology – symposium ter ere van Serge Daan
Plaats  Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...