Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

132 - Symposium rond het werk van Serge Daan

Ultimate questions in behavioral biology
21 december 2006

Waarom gedragen we ons zoals we doen? In welke mate heeft de evolutionaire geschiedenis ons gedrag en alles wat daar bij hoort, geprogrammeerd? Wat is de flexibiliteit in ons gedrag?

Rond deze vragen is het afgelopen decennium veel wetenschappelijke vooruitgang geboekt. Een integratie van de biologische benadering met die van de andere gedragswetenschappen zoals de psychologie, sociologie en economie speelde daarbij een belangrijke rol.

Over bovengenoemde vragen organiseert de Rijksuniversiteit Groningen op dinsdag 12 december 2006 een symposium. Centraal daarin staat het werk van gedragsbioloog Serge Daan, die in november uit handen van de Japanse keizer de prestigieuze Internationale Prijs voor de Biologie uitgereikt kreeg.


Inspirerend
Wetenschappelijke vooruitgang staat of valt met de inzet van mensen die anderen weten te inspireren om hun tanden in een wetenschappelijk probleem te zetten. Binnen de RUG is professor Serge Daan één van die inspirerende personen. Onophoudelijk heeft hij mensen uitgelegd hoe belangrijk de vragen zijn die binnen de gedragsbiologie worden gesteld en hoe belangrijk het is om voor het verkrijgen van de antwoorden een grote verscheidenheid aan diermodellen te gebruiken.


Interdisciplinair onderzoek
Zelf heeft hij fundamentele en voor de mens relevante principes in gedrag ontsluierd door ze te ontrafelen bij ondermeer vleermuizen en torenvalken in het wild, en genetisch gemanipuleerde muizen en omgevings-gemanipuleerde mensen in het laboratorium. Steeds weer heeft hij uitgelegd hoe belangrijk interdisciplinair onderzoek hierbij is en wat de betekenis is van de antwoorden voor wetenschap en maatschappij. Onophoudelijk heeft hij mensen geïnspireerd om zelf één van die vragen ter hand te nemen en met meer dan maximale inzet aan het antwoord te gaan werken.


Noot voor de pers
Meer informatie: prof.dr. D.G.M. Beersma, tel. (050) 363 2053, e-mail d.g.m.beersma@rug.nl

De voordrachten zijn speciaal bestemd voor een breed publiek.

Datum en tijd: dinsdag 12 december 2006, 10.00 – 17.00 uur
Titel: Ultimate questions in behavioral biology – symposium ter ere van Serge Daan
Plaats  Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...