Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

131 - The Success of the Finnish Model

Lezing door Finse president Tarja Halonen
07 december 2006

Finland heeft een van de meest toonaangevende kenniseconomieën ter wereld. Binnen tien jaar kreeg het land een bloeiende vooral in ICT gespecialiseerde economie. Wat zijn de geheimen van dit succesmodel? Op uitnodiging van het College van Bestuur van de RUG houdt de Finse president Tarja Halonen een lezing over onderwijs, innovatie en economie. Na haar voordracht krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen en met Halonen in discussie te gaan. De lezing vindt plaats op zaterdag 16 december in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen en begint om 10.15 uur. Gratis kaarten zijn af te halen bij Studium Generale Groningen.

De Finse prestatie is opmerkelijk, gezien de diepe recessie die Finland begin jaren negentig doormaakte, met een enorme crisis in het bankwezen die voor een snelle verslechtering van openbare financiën en werkloosheid zorgde. In de jaren negentig stegen de inschrijvingen bij universiteiten en hogeronderwijsinstellingen fors en tegenwoordig behoren de jongste generaties in Finland tot de best opgeleide ter wereld. Het land toonde bovendien een bijzondere dynamiek en heeft een grote sociale cohesie.

President Halonen bezoekt Groningen om de officiële opening te verrichten van de tentoonstelling ‘Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland’ in het Groninger Museum.


Lange carrière
Tarja Kaarina Halonen is de elfde president van Finland en de eerste vrouw op deze post. Halonen studeerde rechten aan de Universiteit van Helsinki. Haar professionele carrière begon ze bij de Nationale Vakbond van Finse Studenten. Vanaf 1970 werkte ze als jurist bij de Centrale Organisatie van Finse Vakbonden. Een jaar later werd ze lid van de Sociaal-Democratische Partij en in 1974 werd ze benoemd tot parlementair secretaris van de premier. In 1979 begon een lange carrière als parlementslid; ze bleef vijf opeenvolgende periodes in het parlement. Halonen was minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (1987-1990), minister van Justitie (1990-1991) en minister van Buitenlandse Zaken (1995-2000). In 2000 werd zij tot president gekozen en dit jaar volgde haar herverkiezing.


Noot voor de pers
Meer informatie: Gemma van der Holst, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5462, www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws