Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

130 - Nieuwe hoogleraar Arbeid en Gezondheid

07 december 2006

Jac van der Klink is benoemd tot hoogleraar Sociale Geneeskunde, in het bijzonder Arbeid en Gezondheid, bij de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij blijft tevens programmadirecteur van de Netherlands School of Public and Occupational Health.

Van der Klink is een expert op het gebied van de psychische aspecten van arbeid en gezondheid. Zijn onderzoek bij het UMCG gaat zich richten op de mogelijkheden en effectiviteit van interventies en reïntegratie bij psychische problematiek; de kwaliteit van arbeid/preventie van arbeidsongeschiktheid; de gevolgen van psychische klachten in het arbeidsproces en de gevolgen voor de kwaliteit van leven bij blijvende arbeidsongeschikt­heid bij chronisch en psychisch zieken. Hij zal verder in belangrijke mate bijdragen aan het verder ontwikkelen en academiseren van de arbeidsgzondheidszorg.

Curriculum vitae

Van der Klink (Rotterdam, 1953) studeerde geneeskunde en psychologie aan de Universiteit Utrecht. Na de huisartsopleiding werkte hij een jaar in het Agogo Ziekenhuis in Ghana. In 1984 werd hij bedrijfsarts bij KPN Arbo en in 1986 ging hij de bedrijfsartsenopleiding volgen bij de Corvu. In 1988 studeerde hij af in de sociale en organisatie psychologie en in de klinische psychologie. Hij bleef tot 1998 verbonden aan KPN Arbo. Vanaf 1994 was hij als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden, het Coronel Instituut van het Academisch Medisch Centrum en de Stichting Kwaliteitsbevordering Bedrijfsgezondheidszorg. In 2001 werd hij programmamanager (vanaf 2005 programmadirecteur) van de Netherlands School of Public and Occupational Health. Hij promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Klink was onder andere lid van de Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid (commissie Donner 1). Hij maakt deel uit van het College Sociale Geneeskunde en van de Commissie WIA van de Gezondheidsraad. Hij is lid van de redactie van het "Handboek bedrijfsgezondheids­zorg". In 2005 schreef hij een hoofdstuk over aanpassingsstoornissen voor het "Leerboek Psychiatrie" en was eerste redacteur en auteur van het boek "Psychische problemen en Werk. Handboek voor een activerende begeleiding door huisartsen en bedrijfsartsen".

Noot voor de pers

Nadere informatie: via Joost Wessels, bureau Voorlichting UMCG, tel. (050)361 4464/2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws