Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

115 - Honderden energie-experts op congres in Groningen

01 november 2006

Een internationaal gezelschap van energie-experts, werkzaam in het bedrijfsleven of bij overheid en kennisinstellingen, strijkt van 20 tot 22 november neer in Groningen. Het congres wordt dit jaar voor de tweede keer in Groningen georganiseerd.  Vorige jaar telde het congres meer dan 400 bezoekers die afkomstig waren uit 31 landen. 'Noord-Nederland groeit uit tot een internationaal centrum van expertise en know-how op energiegebied', zegt dr. Bert Wiersema, organisator van het congres en directeur Energy Delta Research Centre (EDReC) van de RUG. 'Met dit congres zetten we Groningen op de internationale energiekaart.'

Moskou, Barcelona, Zuid-Afrika en Duitsland zijn steden en landen die act de presence geven op de Energy Convention Groningen 2006 (ECG2006). Veel sprekers op het congres bekleden buitengewoon vooraanstaande posities in de energiewereld: Kjell Aleklett (voorzitter Association Peak Oil & Gas), Jean-Marie Devos (secretaris generaal Eurogas), Noé van Hulst (directeur  Strategie International Energy Agency),  Stephan Singer (directeur Energy WNF) en Roelf Venhuizen (ceo NAM).

Gas als energiedrager
Na de opening op maandag 20 november staat de eerste congresdag, dinsdag, in het teken van gas als energiedrager. Gas geldt in vrijwel alle energiescenario’s als de transitiebrandstof. De schone verbranding van de grote voorraad van aardgas vervult een brugfunctie tussen het huidige tijdperk van fossiele brandstoffen en de duurzame energievoorziening die er over zo’n 50 jaar moet zijn. Internationale experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen belichten in een tiental sessies de thema’s  gastechnologie, gasmarkten, duurzaam gas, ondergrondse opslag en de toekomstige schaarste. Vanuit bedrijfsleven, overheid en wetenschap worden verschillende perspectieven geschetst.

Verduurzaming
Ook op woensdag 22 november staan er drie sprekers van internationaal topniveau op het programma. Evenals vorig jaar gaat het op de tweede congresdag vooral over de vraag hoe concreet kan worden gewerkt aan verduurzaming van energie. In ruim tien parallelle sessies zullen verschillende landen, regio’s en steden aangeven hoe ze die verduurzaming gaan realiseren. Energy Valley, het verband waarin ondermeer de drie noordelijke provincies, de Gasunie en de Rijksuniversiteit Groningen samenwerken, verzorgt een van deze sessies. Vrijdag sluit af met een forum waarin Marcel Kramer,  CEO NV Nederlandse Gasunie aanschuift bij de internationale topsprekers. Op dinsdag en woensdag is er eveneens een actieve bedrijvenexpo.

Programma
De openingsceremonie op maandag 20 november, 18.15 uur, is in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen.
Het inhoudelijke programma van de ECG2006 vindt plaats op dinsdag 21 en woensdag 22 november in Martiniplaza, Leonard Springerlaan 2 te Groningen
Dinsdagavond 21 november is het Convention Dinner in de Der AA-Kerk, A-kerkhof 2 te Groningen.
Geïnteresseerden kunnen zich via www.energyconvention.nl inschrijven voor deelname. Deze website biedt tevens alle informatie over opzet en inhoud van de ECG2006.

Noot voor de pers
Meer informatie:
Over het congres: dr. B. Wiersema , directeur Energy Delta Research Centre (EDReC) RUG, zie ook: www.energyconvention.nl
Over registratie en hotelaccommodatie: Groningen Congres Bureau, tel. (050)316 88 77

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Edwin Woerdman benoemd in Carbonkiller's Raad van Advies

  Prof. dr. Edwin Woerdman, co-directeur van het Groningen Centre of Energy Law (GCEL), is per 1 februari 2018 benoemd tot lid van de Raad van Advies van Carbonkiller.

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Vijf vragen aan Edwin Woerdman over de emissiehandel

  In een paar zinnen uitleggen wat ETS is en hoe het precies werkt is lastig. In plaats daarvan kiezen we voor wat verdieping. Vijf vragen dus, aan Hoogleraar Markten en Regulering Edwin Woerdman. Lees de antwoorden op Green Choice.