Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Norris Award voor Ben Feringa

14 september 2006

Hoogleraar organische chemie prof.dr. Ben L. Feringa van de RUG krijgt de James Flack Norris Award 2007 van de American Chemical Society (ACS). Dat is bekend gemaakt op het jaarcongres van de ACS in San Francisco. De Norris award wordt toegekend voor bijzondere bijdragen aan de fysisch-organische chemie. Het is een van de meest vooraanstaande prijzen van de ACS. Feringa zal de prijs tijdens het volgende jaarcongres in Chicago in ontvangst nemen. Er wordt dan een speciaal symposium georganiseerd.

CV
Ben L. Feringa received his PhD degree from the University of Groningen in 1978 with Professor Hans Wynberg on the topic of asymmetric phenol oxidation. He was a research scientist with Royal Dutch Shell, both at the Shell Research Center in Amsterdam and at the Shell Biosciences Laboratories in Sittingbourne, UK, from 1978 to 1984. He joined the department of chemistry at the University of Groningen in 1984 as a lecturer and was appointed full Professor at the same University in 1988. In 2003 he was appointed the distinquished Jacobus H van ´t Hoff Professor of Molecular Sciences. He was visiting professor at the Universities of Leuven, Santiago de Compostella and Potenza, awarded a JSPS fellowship and the Novartis lectureship at the University of Colorado. Achievements in fundamental research on synthesis, asymmetric catalysis and nanotechnology have been awarded with the 1997 Pino gold medal of the Italian Chemical Society, Novartis Chemistry Lectureship Award 2000-2001, the joined 2003 Koerber European Science Award, the  2003 Guthikonda Award  (Columbia University), the 2004 Dauben Lectureship (Berkeley), the Marvel Lectureship (University Illinois), the Gassmann lectureship (Minnesota) and the Solvias Ligand contest award (Switserland, 2005). In 2004 he was elected foreign honory member of the American Academy of Arts and Sciences and recently received the Spinoza award, the highest scientific award in the Netherlands, from the Netherlands Organization of Scientific Research. His research has a focus on stereochemistry and his present research interest include organic synthesis, homogeneous (asymmetric) catalysis, molecular switches and motors, self-assembly, nanosystems and new organic materials. Professor Feringa is cofounder of the contract research company SelAct and the scientific Editor of the RSC journal Organic & Biomolecular Chemistry.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:03

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...