Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Norris Award voor Ben Feringa

14 september 2006

Hoogleraar organische chemie prof.dr. Ben L. Feringa van de RUG krijgt de James Flack Norris Award 2007 van de American Chemical Society (ACS). Dat is bekend gemaakt op het jaarcongres van de ACS in San Francisco. De Norris award wordt toegekend voor bijzondere bijdragen aan de fysisch-organische chemie. Het is een van de meest vooraanstaande prijzen van de ACS. Feringa zal de prijs tijdens het volgende jaarcongres in Chicago in ontvangst nemen. Er wordt dan een speciaal symposium georganiseerd.

CV
Ben L. Feringa received his PhD degree from the University of Groningen in 1978 with Professor Hans Wynberg on the topic of asymmetric phenol oxidation. He was a research scientist with Royal Dutch Shell, both at the Shell Research Center in Amsterdam and at the Shell Biosciences Laboratories in Sittingbourne, UK, from 1978 to 1984. He joined the department of chemistry at the University of Groningen in 1984 as a lecturer and was appointed full Professor at the same University in 1988. In 2003 he was appointed the distinquished Jacobus H van ´t Hoff Professor of Molecular Sciences. He was visiting professor at the Universities of Leuven, Santiago de Compostella and Potenza, awarded a JSPS fellowship and the Novartis lectureship at the University of Colorado. Achievements in fundamental research on synthesis, asymmetric catalysis and nanotechnology have been awarded with the 1997 Pino gold medal of the Italian Chemical Society, Novartis Chemistry Lectureship Award 2000-2001, the joined 2003 Koerber European Science Award, the  2003 Guthikonda Award  (Columbia University), the 2004 Dauben Lectureship (Berkeley), the Marvel Lectureship (University Illinois), the Gassmann lectureship (Minnesota) and the Solvias Ligand contest award (Switserland, 2005). In 2004 he was elected foreign honory member of the American Academy of Arts and Sciences and recently received the Spinoza award, the highest scientific award in the Netherlands, from the Netherlands Organization of Scientific Research. His research has a focus on stereochemistry and his present research interest include organic synthesis, homogeneous (asymmetric) catalysis, molecular switches and motors, self-assembly, nanosystems and new organic materials. Professor Feringa is cofounder of the contract research company SelAct and the scientific Editor of the RSC journal Organic & Biomolecular Chemistry.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:03
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...