Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

097 - Koninklijke Onderscheiding voor bedrijfskundige Ton de Leeuw

19 september 2006

Bij zijn afscheidscollege op 19 september 2006 wordt prof.dr.ir. A.C.J. de Leeuw benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Leeuw is emeritus-hoogleraar bedrijfskunde en heeft erg veel betekend voor de Faculteit Bedrijfskunde in Groningen. Hiervan geldt hij als een der ‘aartsvaders’. Burgemeester drs. R.W. Munniksma (gemeente Aa en Hunze) reikt de onderscheiding uit in de Aula van het Academiegebouw.

Antonius Cornelis Joannes (Ton) de Leeuw (Eindhoven, 1941) studeerde elektrotechniek aan de Technische Universiteit (destijds Hogeschool) Eindhoven, waar hij in 1974 eveneens promoveerde, op het proefschrift Systeemleer en organisatiekunde . Al sinds het eind van de jaren zestig was hij betrokken bij de bedrijfskunde, als medewerker van de TU Eindhoven, buitengewoon lector bij IIB Rotterdam/Delft en lector te Eindhoven. Van 1977-1979 was hij lid van het College van Bestuur van de TU Eindhoven. In 1979 werd hij benoemd tot hoogleraar Bedrijfskunde, in het bijzonder de systeemleer, aan de RUG.

De Leeuw heeft velen vertrouwd gemaakt met de managementtheorie. Zijn publiek bestond niet alleen uit studenten, maar vooral uit directeuren en managers uit de bedrijfspraktijk. Velen maken in hun dagelijkse werk nog altijd gebruik van de besturingstheorie en diagnose- en ontwerpmethodologie van De Leeuw. Er zijn in ons land weinig managers die niet van zijn theorie op de hoogte zijn, vaak ook omdat ze cursussen volgden die De Leeuw persoonlijk verzorgde. Het brede publiek bereikte hij met enkele bestsellers op zijn vakgebied.

Samen met Maarten van Gils was Ton de Leeuw grondlegger én vormgever van de studie der bedrijfskunde in Groningen. Beiden bepaalden sinds eind jaren zeventig het onderwijsconcept, evenals inrichting en bestuur van de faculteit. De Leeuw was een van de hoofdontwerpers van de specifiek Groningse vorm van bedrijfskunde, die ‘organisatie-vraagstukken’ als rode draad heeft. Van 1983-1990 was hij decaan van de faculteit.

Verder was De Leeuw gangmaker van de opleiding technische bedrijfskunde aan de RUG, met een bijzondere, organisatiekundige invulling. Hij was ook voorzitter van de belangrijke universitaire commissie die, behalve de opleiding Technische Bedrijfswetenschappen, een aantal andere interfacultaire technische studierichtingen initieerde, zoals die van de cognitiewetenschappen. Tot slot vervulde De Leeuw posities in diverse raden van commissarissen en adviesorganen.

Noot voor de pers

Informatie: afdeling Communicatie RUG: tel. (050) 363 44 44 of communicatie@rug.nl .

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 17 oktober 2018

  Onderling contact tussen patiënten via social media leidt tot betere relatie met zorgverlener

  Chronisch zieken hebben baat bij online medisch advies van andere patiënten via bijvoorbeeld een Facebookgroep. Onderling contact tussen patiënten via social media heeft namelijk vaak een positief effect op de relatie tussen patiënt en zorgverlener...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...