Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

094 - Archeologisch terponderzoek Anjum

07 september 2006

De afgelopen weken heeft het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen bij het Friese Anjum een terpnederzetting uit de middeleeuwen (9de-13de eeuw na Chr.) onderzocht. Het onderzoek van de ruim drie meter hoge terp heeft belangrijke nieuwe inzichten opgeleverd over de bewoning in een gebied dat onder directe invloed stond van de zee, in een periode dat de huidige dijken nog niet bestonden.

De opgraving geeft een prachtig beeld van de laagsgewijze ophoging en uitbreiding van de boerenerven. Elke uitbreidingsfase is met een rand van keurig gestapelde plaggen van zoden begrensd. Dat de bewoners desondanks last van het water bleven houden, tonen sporen van verschillende overstromingen en de aanleg van een uit zoden opgebouwde dijk. Deze lokale dijk kan als voorloper worden beschouwd van de zwaardere en uitgestrekte dijken die Nederland momenteel tegen de zee moeten beschermen.


Open dag
Geïnteresseerden wordt de mogelijkheid geboden de opgraving op woensdag 13 september 2006 te bezoeken. Ter plekke kan een ruim 200 meter lange doorsnede door de middeleeuwse terp worden bezichtigd. Er zullen rondleidingen worden verzorgd.
Locatie: vanuit Anjum langs de uitgaande weg richting Lauwerszee na ca. 500 aan de rechterkant.
Tijd: 13:30-15:30

Noot voor de pers
Meer informatie: dr. J.A.W. Nicolay, tel.: (050) 363 6712, e-mail: n.d.maring@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.