Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

092 - Vrouwelijke hoogleraren Groningse universiteit voeren actie voor meer vrouwelijke hoogleraren

01 september 2006

Bij de opening van het academisch jaar zullen in Groningen op 4 september zoveel mogelijk vrouwen in toga aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat de Aula een beeld biedt alsof het minimumpercentage vrouwelijke hoogleraren dat de RUG volgens internationale afspraken zou moeten hebben, reeds gehaald is. Volgens de Lissabon-afspraken moet het aandeel vrouwelijke hoogleraren in 2010 25 procent van het totaal zijn.

Ondanks stimulansen zoals het Rosalind Franklin programma van de RUG, heeft de Groningse universiteit op dit ogenblik slechts 10,23 procent vrouwelijke hoogleraren. Aan alle Nederlandse universiteiten hoort het aantal vrouwen in hogere functies al jaren bij de laagste van Europa. De stimuleringsbudgetten zijn nu uitgeput en de Nederlandse overheid heeft de landelijke doelstelling voor de komende jaren naar beneden bijgesteld tot het “meer realistische” percentage van 15 procent.

De Groningse vrouwelijke hoogleraren willen met hun actie maandag ook een voorbeeld bieden aan andere vrouwen. Ze laten zien dat een vrouw in hoogleraarstoga doodgewoon is, of eigenlijk zou moeten zijn.

Noot voor de pers
Meer informatie: prof. dr. Petra Rudolf,  tel.: (050) 363 4736, e-mail: p.rudolf@rug.nl
Opening Academisch Jaar: aanvang 16.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...