Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

092 - Vrouwelijke hoogleraren Groningse universiteit voeren actie voor meer vrouwelijke hoogleraren

01 september 2006

Bij de opening van het academisch jaar zullen in Groningen op 4 september zoveel mogelijk vrouwen in toga aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat de Aula een beeld biedt alsof het minimumpercentage vrouwelijke hoogleraren dat de RUG volgens internationale afspraken zou moeten hebben, reeds gehaald is. Volgens de Lissabon-afspraken moet het aandeel vrouwelijke hoogleraren in 2010 25 procent van het totaal zijn.

Ondanks stimulansen zoals het Rosalind Franklin programma van de RUG, heeft de Groningse universiteit op dit ogenblik slechts 10,23 procent vrouwelijke hoogleraren. Aan alle Nederlandse universiteiten hoort het aantal vrouwen in hogere functies al jaren bij de laagste van Europa. De stimuleringsbudgetten zijn nu uitgeput en de Nederlandse overheid heeft de landelijke doelstelling voor de komende jaren naar beneden bijgesteld tot het “meer realistische” percentage van 15 procent.

De Groningse vrouwelijke hoogleraren willen met hun actie maandag ook een voorbeeld bieden aan andere vrouwen. Ze laten zien dat een vrouw in hoogleraarstoga doodgewoon is, of eigenlijk zou moeten zijn.

Noot voor de pers
Meer informatie: prof. dr. Petra Rudolf,  tel.: (050) 363 4736, e-mail: p.rudolf@rug.nl
Opening Academisch Jaar: aanvang 16.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...