087 - Columnist Jan Blokker spreekt Letterenlezing uit

25 augustus 2006

Is Nederland nu echt zo in de war? Dit vraagt columnist Jan Blokker zich af in de Letterenlezing, getiteld ‘Het vergeten geestesmerk’. Blokker opent met deze lezing op 31 augustus 2006 in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen het facultaire jaar van de Letterenfaculteit.

Letteren en de samenleving
In de Letterenlezing geeft de spreker zijn of haar mening over het belang van de Letteren voor de maatschappij. Publicist, auteur en columnist Blokker nam de opdracht graag aan. Als toelichting op de titel van zijn lezing het vergeten geestesmerk gaf hij aan ‘in Groningen (te willen) praten over de vraag of  Nederland na Fortuyn, Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali nou werkelijk zo 'in de war' is als ze in het buitenland lijken te denken, en we onszelf steeds vaker wijsmaken.’

Blokker
Jan Blokker is vooral bekend van zijn columns in de Volkskrant. Deze zomer maakte hij na 38 jaar een spraakmakende overstap naar NRC Handelsblad.
Blokker, die zijn studies geschiedenis en Nederlandse taal en letterkunde niet afmaakte, begon zijn journalistieke loopbaan bij het Parool, waar hij filmrecensies verzorgde. Hij werkte daarna voor het Algemeen Handelsblad en de VPRO, schreef filmscenario’s en was onder andere voorzitter van het Productiefonds voor de Nederlandse film. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse film kreeg hij een koninklijke onderscheiding.
Als auteur debuteerde Blokker in 1951 met de novelle Séjour en schreef daarna enkele romans. Zijn laatste twee boeken hebben de vaderlandse geschiedenis als onderwerp. In 2005 verscheen Het vooroudergevoel. De vaderlandse geschiedenis, dat hij samen met zijn zonen Jan Blokker jr. en Bas Blokker schreef. Kort daarna kwam Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? uit.

In juni 2004 ontving Blokker bij het 390-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen een eredoctoraat van de Faculteit der Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen.

Letterenlezing
De letterenlezing wordt dit jaar voor de 19e maal uitgesproken. Onder het gebied van ‘de Letteren’ wordt verstaan: talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie. Ieder jaar wordt een bekende Nederlander voor de Letterenlezing benaderd.

Noot voor de pers
De lezing vindt plaats in de Offerhauszaal van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen. Aanvang 15.30 uur.
Voor meer informatie: Faculteit der Letteren, afdeling PR en Voorlichting, Joke van Kuijk, tel. 050 – 363 73 70, e-mail: j.h.b.van.kuijk-sweering@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23