Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

081 - Grote belangstelling voor Summerschool Regional Science

06 juli 2006

Met een forse subsidie van de Europese Unie heeft de Rijksuniversiteit Groningen voor de Europese Regional Science Association een Summerschool georganiseerd, als eerste van een reeks van vier. In een nieuwe, in Groningen ontwikkelde, opzet worden jonge veelbelovende onderzoekers door internationale toppers getraind in de nieuwste methoden en technieken op het gebied van de regionale wetenschap. De Summerschool in Groningen duurt van 4 t/m 12 juli 2006.


De belangstelling is overweldigend: Van de ruim tachtig aanmeldingen uit heel Europa konden er slechts dertig worden geaccepteerd. De meesten van hen zijn bezig met hun promotie of hebben die net achter de rug. Zij benutten de Summerschool om zich te specialiseren in het gebruik van Geografische Informatie Systemen (GIS) en Ruimtelijke Econometrie. De volgende Summerschools worden gehouden in Bratislava, Pécs en Thessaly.

Geografische kaarten

Met GIS worden geografische kaarten gemaakt die verbanden tussen bijvoorbeeld werkloosheid, criminaliteit, huizenprijzen en winkels per straat, per wijk en per gemeente laten zien. Met ruimtelijke econometrie kan dan bestudeerd worden of bepaalde eigenschappen van een straat of wijk die van aangrenzende straten en wijken beïnvloeden of hoe de groei van steden en regio’s onderling samenhangt. Ook bij het in kaart brengen van veel andere geografische zaken wordt GIS gebruikt, zoals de gevolgen van het broeikaseffect.

Internationaal befaamd

De Summerschoolcursisten krijgen les van drie internationaal befaamde toppers:  prof. Luc Anselin van de Universiteit van Illinois (geboren in Vlaanderen), prof. Steve Sheppard van het Williams College in Massachusetts en prof. Paul Cheshire van de London School of Economics en van de Groningse docenten prof.dr. Henk Folmer, dr. Paul Elhorst en dr. Dirk Stelder, die eveneens internationaal bekendheid genieten. Naast hoorcolleges nemen de promovendi en postdocs deel aan intensieve computersessies waarin uitgebreid wordt geoefend met economische en geografische gegevens over Noord-Nederland en over de Europese Unie.

Noot voor de pers

Nadere informatie:

- http://www.regroningen.nl/summerschool/

- prof.dr.  Jan Oosterhaven, voorzitter lokale organisatiecommissie, 19th Advanced European Summer School in Regional Science, Groningen 4 t/m 12 juli 2006, tel. (050) 363 37 28.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Business Research and Consulting | Nieuwe deadline zondag 19 augustus!

  Call to Dutch students: Geïnteresseerd in consultancy? Meld je dan aan voor het keuzevak Business Research and Consulting uiterlijk zondag 19 augustus voor 23.59 uur!