Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

080 - Koninklijke Onderscheiding voor sterrenkundige Van der Kruit

06 juli 2006

Op donderdag 13 juli 2006 wordt de Groningse astronoom prof.dr. P.C. van der Kruit gedecoreerd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het nieuws van de toekenning werd al bekend op 28 april tijdens de ‘lintjesregen’, maar Van der Kruit was toen buitenslands. Hij ontvangt de onderscheiding uit handen van burgemeester drs. J. Wallage. De uitreiking vindt plaats in  het Zernikegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Zernikegebouw herbergt zowel de afdeling Sterrenkunde van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen (het Kapteyn Instituut) als de Groningse locatie van SRON (Netherlands Institute for Space Research). Prof.dr. Thijs van der Hulst van Sterrenkunde en dr. Frank Helmich van SRON houden ieder een presentatie en geven een rondleiding. Dat gebeurt in aanwezigheid van burgemeester Jacques Wallage, die om ca. 14.30 uur Van der Kruit zal onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Curriculum vitae

Piet van der Kruit (Schiedam, 1944) is sinds 1987 hoogleraar in de Sterrenkunde bij het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde in Leiden, waar hij in 1971 ook promoveerde. Na zijn promotie werkte hij twee jaar als Carnegie Fellow in Pasadena (Californië). Van der Kruit wordt door collega’s omgeschreven als een ‘begaafd en origineel wetenschapper’. Hij was zeer nauw betrokken bij de allereerste resultaten van de radiotelescoop Westerbork. Sindsdien heeft hij een enorme staat van dienst opgebouwd in de organisatie van de Sterrenkunde in Nederland, Europa en op mondiaal niveau. Lang lag de wetenschappelijke leiding over het Kapteyn Instituut in zijn handen. Ook was hij bestuursvoorzitter van de stichting ASTRON (Astronomisch Onderzoek in Nederland) en vertegenwoordigde hij de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in het bestuur van de Engels/Nederlandse sterrenwacht op La Palma. In 2002 werd hij voorzitter van het bestuur van de nationale sterrenkundige onderzoeksschool NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie). In 2003 volgde de zeer eervolle benoeming tot president van het hoogste bestuursorgaan van de European Southern Observatory (ESO), de organisatie die de internationale sterrenwacht in Chili exploiteert. Binnen de ESO wordt hij gerespecteerd wegens zijn diplomatieke gaven. Van der Kruit heeft in de periode dat hij decaan was van de Groningse Faculteit der Wiskunde en Natuur-wetenschappen veel invloed gehad op de landelijke discussies over de studieduur van de Nederlandse bètaopleidingen. Een commissie onder zijn leiding wist de Minister van Onderwijs ervan te overtuigen dat een vijfde studiejaar van cruciaal belang is. De International Astronomical Union eerde Van der Kruit in 2001 door astroïde 10437 naar hem te vernoemen. De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen benoemde hem in 2003 op de Jacobus C. Kapteyn leerstoel, een hoogleraarschap dat vernoemd is naar de eerste hoogleraar Sterrenkunde aan de RUG.

Noot voor de pers

Informatie: Kapteyn Instituut, tel. (050) 363 40 73 of afdeling Communicatie RUG, tel. (050) 363 44 44 of communicatie@rug.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...