Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

078 - Marjolijn Februari gastschrijver in 2006

28 juni 2006

In het najaar van 2006 is romancier, essayist en columnist Marjolijn Februari als gastschrijver verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het motto ‘Morele regels, literaire zinnen’ van haar gastschrijverschap vult zij in tijdens een reeks werkcolleges voor RUG-studenten en drie openbare lezingen. Het gastschrijverschap van Februari begint met een openbaar interview door Michaël Zeeman. De lezingen en het interview vinden plaats op de woensdagavonden van 27 september tot en met 18 oktober 2006. De bijeenkomsten zijn in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5 te Groningen en beginnen om 20.00 uur. De toegang is € 2,-.

Tijdens de drie openbare lezingen gaat Februari in op de wisselwerking tussen de verheven letteren en het aardse schrijversbestaan, op de aard van literaire interventies in het publieke debat en op de spanning tussen het vrije woord en vormdwang. Daarnaast begeleidt zij in een reeks werkcolleges de deelnemende RUG-studenten bij het schrijven van een essay.

Marjolijn Februari

Marjolijn Februari is sinds 2001 columnist van De Volkskrant. Als Marjolijn Drenth von Februar (1963) studeerde ze filosofie, kunstgeschiedenis en rechten. Ze debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht, waarvoor ze in 1990 de Multatuliprijs kreeg. In haar proefschrift Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek, dat verscheen in 2000 en genomineerd werd voor de Gouden Uil Literatuurprijs, laat ze wetenschap en literatuur samenkomen. Een selectie Volkskrantcolumns verscheen in 2004 onder de titel Park Welgelegen. Notities over morele verwarring.

Programma

Woensdag 27 september 2006: Michaël Zeeman interviewt Marjolijn Februari

Woensdag 4 oktober 2006: Lezing ‘Een dubbele agenda’

Woensdag 11 oktober 2006: Lezing ‘Slechte schrijvers’

Woensdag 18 oktober 2006: Lezing ‘Het schrijven van een column’

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Eerdere gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren en - vorig jaar – Tonnus Oosterhoff. Het Gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Studium Generale Groningen en de K.L. Pollstichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.

Noot voor de pers

Voor meer informatie: Herman Meijer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5594; herman.meijer@rug.nl ; www.rug.nl/studium
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.