Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

076 Darm speelt grote rol bij regulatie cholesterol in bloed

27 juni 2006

De darm speelt een grotere rol in het reguleren van de cholesterol-stofwisseling dan tot nu toe is aangenomen. De darm is niet alleen betrokken bij de opname van cholesterol uit voedsel, maar ook bij de uitscheiding van cholesterol uit het lichaam. Ook speelt de darm een rol bij de vorming van het ‘goede’ HDL-cholesterol. Dit blijkt uit onderzoek van Janine Kruit van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 12 juli 2006  aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ophoping van cholesterol in de wand van bloedvaten is de eerste stap voor aderverkalking. Een goede regulatie van cholesterol is daarom zeer belangrijk ter preventie van hart- en vaatziekten. Hierbij is essentieel dat de hoeveelheid van het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed niet te hoog wordt. Er is ook ‘goed’ cholesterol, HDL-cholesterol genaamd. Dit heeft een beschermende werking en dient dus juist wel in voldoende mate in het bloed aanwezig te zijn. De lever is het belangrijkste orgaan in de regulatie van cholesterol-gehaltes in het bloed. De meest gebruikte therapie voor mensen met een te hoog LDL-cholesterol is een behandeling met het medicijn statine. Deze verlagen de aanmaak van cholesterol in de lever, wat leidt tot een verlaging van het slechte cholesterol LDL. Sommige mensen reageren echter niet of niet voldoende op deze behandeling. Daarom is het noodzakelijk om andere strategieën te onderzoeken die de afvoer van cholesterol in het lichaam reguleren.

Rol van darm

In haar onderzoek ging Janine Kruit na in welke mate ook de darm invloed heeft op de cholesterolregulatie. Uit haar dierexperimenteel onderzoek werd duidelijk dat die rol groter is dan tot nu toe gedacht. Naast de opname van cholesterol uit het voedsel, is de darm ook in staat om cholesterol direct uit te scheiden. Dit kan leiden tot een verlaging van de hoeveelheid slecht LDL-cholesterol. Verder blijkt uit haar onderzoek dat niet alleen de lever, maar ook de darm een HDL-producerend orgaan is. Doordat uit haar onderzoek nu voor het eerst de invloed van de darm in de cholesterolregulatie zo duidelijk naar voren komt, kan dit gegeven in de toekomst een rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe cholesterolverlagende medicijnen. Dit kan volgens Kruit betekenen dat dit voor patiënten die nog niet reageren op de huidige medicatie, een nieuwe mogelijkheid biedt.

Curriculum vitae

Drs. J.K. Kruit (Stadskanaal, 1979) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed haar onderzoek in het Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE) en de vakgroep Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar onderzoek is mogelijk gemaakt door financiële steun van de Nederlandse Hartstichting. Zij promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. F. Kuipers. De titel van haar proefschrift is: “Emerging roles of the intestine in reverse cholesterol transport”.

Noot voor de pers

Nadere informatie: via Joost Wessels, Universitair Medisch Centrum Groningen, bureau Voorlichting, tel. (050) 361 44 64/22 00, e-mail: j.r.wessels@bvl.umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws