Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

072 - Nienke van Hichtum - het kinderboek als kunstobject

16 juni 2006

Vanaf vrijdag 16 juni 2006 zal in de Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling te bezichtigen zijn over het leven en werk van de kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum, vooral bekend geworden door haar boek Afke’s Tiental. Haar echte naam was Sjoukje Troelstra-Bokma de Boer (1860-1939), tot 1907 echtgenote van Pieter Jelles Troelstra, leider en medeoprichter van de SDAP.

Naast Afke’s Tiental heeft de schrijfster nog vele andere kinderboeken geschreven, die vooral in hun eerste uitgaven vaak van buitengewoon artistieke illustraties en omslag werden voorzien. Van Hichtum hechtte erg aan mooie en passende illustraties bij haar teksten. In deze tentoonstelling zal daarom werk te zien zijn van enkele van haar favoriete tekenaars, in heel uiteenlopende stijlen; ware kunstwerkjes op zich. Tevens zullen verscheidene boeken in hun originele staat te bezichtigen zijn, sommige van meer dan honderd jaar oud, uit een tijd waarin boeken nog met grote zorg en toewijding werden uitgegeven.

Wie was Nienke van Hichtum eigenlijk? Wie ging er achter die bekende naam schuil? Aan de hand van foto’s en uitleg daarbij kan de bezoeker zich een beeld vormen van deze bijzondere vrouw, wiens leven hoogtepunten, maar ook ernstige dieptepunten heeft gekend. Haar eigen ervaringen en verhalen van derden dienden veelvuldig tot inspiratie voor haar boeken. Het boek Afke’s Tiental bijvoorbeeld, is niet zomaar uit haar duim gezogen, maar berust op verhalen die Van Hichtums huishoudster vertelde over haar belevenissen thuis.

Het idee voor deze tentoonstelling is ontstaan na de promotie in oktober 2005 van Aukje Holtrop en de publicatie van haar proefschrift Nynke van Hichtum: leven en wereld van Sjoukje Troelstra-Bokma de Boer 1860-1939. De tentoonstelling werd samengesteld en vormgegeven door Maarten Heemstra in het kader van zijn studie geschiedenis aan de RUG.


Noot voor de pers
Meer informatie:
Maarten Heemstra, tel.: 06-28275602, e-mail: maarten_heemstra@hotmail.com
Ulco Kooystra (Universiteitsbibliotheek), tel.: 050 – 3635024, e-mail: p.j.u.kooystra@rug.nl

Tentoonstelling: Nienke van Hichtum – Het kinderboek als kunstobject
Plaats: Universiteitsbibliotheek, trappenhuis derde verdieping
Periode: 16 juni t/m 15 september
Opening: Vrijdag 16 juni,16.00 uur: Lezing over Nienke van Hichtum door Jant van der Wey-Laverman, Collegezaal UB (vierde verdieping).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...