Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

055 - Onthulling kunstwerk ‘De twaalf gouden uilen van Pallas Athena’

19 mei 2006

Maandag 22 mei 2006 wordt aan de Rijksuniversiteit Groningen het kunstwerk ‘De twaalf gouden uilen van Pallas Athena’ van beeldend kunstenares Wia van Dijk onthuld in aanwezigheid van Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts.

De twaalf gouden uilen in het timpaan van het Harmoniegebouw zijn een eerbetoon aan de Griekse godin Paas Athena. In het beeldenproject De Verbeelding  (tot 2014, het jaar waarin de Groningse universiteit 400 jaar bestaat, laat de RUG elk jaar een beeld ontwerpen) staat zij symbool voor de Faculteit der Letteren.

Aan Pallas Athena werden begeerenswaardige eigenschappen als verstand, moed, schoonheid en trouw toegedicht. Zij werd vereerd als de godin van de wijsheid, van oorlog en vrede en van de schone kunsten. Om haar wijsheid te benadrukken wordt de godin vaak afgebeeld met een uil. In de Romeinse tijd werd werd Athena gelijk gesteld aan de godin Minerva, de patrones van de schone kunsten.

Plaats: Harmoniegebouw, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26
Tijd: 15.30 uur
Meer informatie: afdeling Communicatie RUG, (050) 363 5445/5446

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...