055 - Onthulling kunstwerk ‘De twaalf gouden uilen van Pallas Athena’

19 mei 2006

Maandag 22 mei 2006 wordt aan de Rijksuniversiteit Groningen het kunstwerk ‘De twaalf gouden uilen van Pallas Athena’ van beeldend kunstenares Wia van Dijk onthuld in aanwezigheid van Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts.

De twaalf gouden uilen in het timpaan van het Harmoniegebouw zijn een eerbetoon aan de Griekse godin Paas Athena. In het beeldenproject De Verbeelding  (tot 2014, het jaar waarin de Groningse universiteit 400 jaar bestaat, laat de RUG elk jaar een beeld ontwerpen) staat zij symbool voor de Faculteit der Letteren.

Aan Pallas Athena werden begeerenswaardige eigenschappen als verstand, moed, schoonheid en trouw toegedicht. Zij werd vereerd als de godin van de wijsheid, van oorlog en vrede en van de schone kunsten. Om haar wijsheid te benadrukken wordt de godin vaak afgebeeld met een uil. In de Romeinse tijd werd werd Athena gelijk gesteld aan de godin Minerva, de patrones van de schone kunsten.

Plaats: Harmoniegebouw, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26
Tijd: 15.30 uur