Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

054 - WK-finale 1974: Duitsland was de beste

Veelbesproken finale nu ook wetenschappelijk geanalyseerd
19 mei 2006

Duitsland heeft de veelbesproken WK-finale van 1974 terecht gewonnen van Nederland. Het team haalde een score van 6,1. De Duitsers Berti Vogts en Paul Breitner (beide een 6,9) waren de beste spelers van het veld. Nederland haalde een 5,7 (nipt voldoende). Niet Johan Cruijff, maar invaller René van de Kerkhof was de beste Nederlander (6,8). Johan Cruijff scoorde 6,3.

Dat blijkt uit de uitvoerige analyse die is gemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in samenwerking met Team Support Systems (TSS). Met behulp van het analysemodel Effectivity in Action vond een objectieve meting plaats. De resultaten van deze analyse worden donderdag 18 mei 2006 bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Haus der Niederlande in het Duitse Münster.

Het analysemodel Effectivity in Action presenteert grafisch de effectiviteit van de elftallen en de vertoonde kwaliteiten van alle individuele spelers. Effectivity in Action maakt alle acties objectief meetbaar en toont zodoende de sterkte en zwakte op tientallen prestatie-indicatoren.

WK 1974
René van de Kerkhof kreeg, ondanks dat hij slechts invaller was, het hoogste cijfer: 6,8. De tweede plaats was voor Johan Cruijff. Hij had een gemiddelde van 6,3 over deze wedstrijd. Daarna volgden Johan Neeskens (6,2), Johnny Rep (6,2),  Jan Jongbloed (6.1), Wim Rijsbergen (6,0), Wim van Hanegem (5,9), Wim Suurbier (5,7) en vijf Nederlanders die onvoldoende presteerden.

Bij de Duitsers scoorde geen enkele speler onvoldoende. Na Berti Vogts (6,9) en Paul Breitner (6,9) scoorde Reiner Bonhof 6,8,  Jürgen Grabowski 6,8, Wolfgang Overath 6,7,  Franz Beckenbauer 6,3, Bernd Hölzenbein 5,9, Hans-Georg Schwarzenbeck 5,9, Uli Hoeness 5,8, Sepp Maier 5,8 en Gerd Müller 5,5. De statistieken van de RUG en TSS wijzen uit dat Duitsland 46 procent balbezit had en Nederland dus 54 procent.

WK 2006
Diverse media hebben sinds het EK voetbal in 2004 al gebruik gemaakt van de analyses van TSS. Het model is sindsdien verdiept, verbreed en verder geprofessionaliseerd. Tijdens het WK 2006 zullen TSS en de RUG alle wedstrijden analyseren, vergelijken en doorrekenen.


Meer informatie
- prof. dr. Gerard Sierksma, hoogleraar sportlogistiek, tel. (050) 363 3805
- Gert Jan Wormmeester, directeur TTS, publiciteit@teamsupportsystems.com

Zie ook: www.teamsupportsystems.com

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...