Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

049 - Bewijs voor klimaatsverandering: bonte vliegenvanger verdwijnt uit 'vroege bossen'

04 mei 2006

In de afgelopen 17 jaar is de bonte vliegenvanger in ‘vroege bossen’ met negentig procent in aantal achteruitgegaan, terwijl hij op gunstige plekken hooguit licht (tien procent) hoefde in te leveren. “Door klimaatsverandering piekt het rupsenvoedsel van deze trekvogel steeds eerder in het voorjaar. In de bossen met een vroege voedselpiek worden de jongen van de bonte vliegenvanger nu te laat geboren,” stelt Christiaan Both van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Rijksuniversiteit Groningen in het tijdschrift Nature van 4 mei 2006. Wat de onderzoekers al eerder voorspelden, is nu waarheid geworden. En dat betekent slecht nieuws voor lange-afstand trekvogels.

De bonte vliegenvanger speelt de hoofdrol in de Groningse inzending voor de Academische Jaarprijs: 'Over vreemde vogels en klimaatsverandering'. Bij deze wedstrijd proberen universiteitsteams van onderzoekers en studenten hun wetenschap op een originele manier onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Over een maand zal de winnaar bekend gemaakt worden. Met 100.000 euro van de jury wordt het winnende idee vervolgens werkelijkheid. Voor het team van Both zou dat het maken van een film over de bonte vliegenvanger en de bijbehorende onderzoekers uit heel Europa zijn.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...