Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

049 - Bewijs voor klimaatsverandering: bonte vliegenvanger verdwijnt uit 'vroege bossen'

04 mei 2006

In de afgelopen 17 jaar is de bonte vliegenvanger in ‘vroege bossen’ met negentig procent in aantal achteruitgegaan, terwijl hij op gunstige plekken hooguit licht (tien procent) hoefde in te leveren. “Door klimaatsverandering piekt het rupsenvoedsel van deze trekvogel steeds eerder in het voorjaar. In de bossen met een vroege voedselpiek worden de jongen van de bonte vliegenvanger nu te laat geboren,” stelt Christiaan Both van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Rijksuniversiteit Groningen in het tijdschrift Nature van 4 mei 2006. Wat de onderzoekers al eerder voorspelden, is nu waarheid geworden. En dat betekent slecht nieuws voor lange-afstand trekvogels.

De bonte vliegenvanger speelt de hoofdrol in de Groningse inzending voor de Academische Jaarprijs: 'Over vreemde vogels en klimaatsverandering'. Bij deze wedstrijd proberen universiteitsteams van onderzoekers en studenten hun wetenschap op een originele manier onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Over een maand zal de winnaar bekend gemaakt worden. Met 100.000 euro van de jury wordt het winnende idee vervolgens werkelijkheid. Voor het team van Both zou dat het maken van een film over de bonte vliegenvanger en de bijbehorende onderzoekers uit heel Europa zijn.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...