Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

043 - Nederlandse scholieren beste in Stuttgart

25 april 2006

Een team van middelbare scholieren, geselecteerd door het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft zaterdag 22 april 2006 twee eerste prijzen en een tweede prijs gewonnen bij de 13e ‘International Conference for Young Scientists’ in Stuttgart. Aan de conferentie deden vijftien landen mee. Een team van de Radboud Universiteit Nijmegen behaalde twee eerste prijzen en een derde prijs. Nederland was hiermee het succesvolste land.

Het team bestond uit 6 vwo-scholieren die voor hun eindexamen onderzoek hebben gedaan. In Stuttgart presenteerde het team de resultaten van dit onderzoek. Een groep scholieren wist in de categorie ‘technical physics’ een eerste prijs in de wacht te slepen. De tweede groep kwam uit in ‘life science’waarin zij eveneens een gouden medaille behaalden. De groep die uitkwam in ‘computer science’ behaalde zilver.


Ionmotor
Jordi Dekker en Sander Staal van het Hogeland College uit Warffum construeerden een voertuig dat voortgedreven wordt door een ionmotor. De internationale jury beloonde dit met goud.
Veronique van Zelm en Marit van der Hoek van het Christelijk Lyceum uit Zeist onderzochten de werking van feromonen door gaasjes onder de oksels van sportende klasgenoten te laten ruiken aan klasgenoten van de andere sekse. De jury beloonde dit werk eveneens met goud.
Fraerk van der Berg en Djurre van der Wal van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden waren geïnspireerd door de ‘super soaker’ en bedachten een computergestuurde variant van dit waterkanon dat van afstand bestuurbaar is. Het model hebben ze eigenhandig gebouwd en de software zelf geschreven. Het leverde een tweede plaats op.


Noot voor de pers
Voor een telefonisch interview met de prijswinnaars of meer informatie kunt u bellen met drs. Alex van den Berg, coördinator Bètasteunpunt RUG, tel. (050) 363 58 51, e-mail: A.C.van.den.Berg@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...