Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

043 - Nederlandse scholieren beste in Stuttgart

25 april 2006

Een team van middelbare scholieren, geselecteerd door het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft zaterdag 22 april 2006 twee eerste prijzen en een tweede prijs gewonnen bij de 13e ‘International Conference for Young Scientists’ in Stuttgart. Aan de conferentie deden vijftien landen mee. Een team van de Radboud Universiteit Nijmegen behaalde twee eerste prijzen en een derde prijs. Nederland was hiermee het succesvolste land.

Het team bestond uit 6 vwo-scholieren die voor hun eindexamen onderzoek hebben gedaan. In Stuttgart presenteerde het team de resultaten van dit onderzoek. Een groep scholieren wist in de categorie ‘technical physics’ een eerste prijs in de wacht te slepen. De tweede groep kwam uit in ‘life science’waarin zij eveneens een gouden medaille behaalden. De groep die uitkwam in ‘computer science’ behaalde zilver.


Ionmotor
Jordi Dekker en Sander Staal van het Hogeland College uit Warffum construeerden een voertuig dat voortgedreven wordt door een ionmotor. De internationale jury beloonde dit met goud.
Veronique van Zelm en Marit van der Hoek van het Christelijk Lyceum uit Zeist onderzochten de werking van feromonen door gaasjes onder de oksels van sportende klasgenoten te laten ruiken aan klasgenoten van de andere sekse. De jury beloonde dit werk eveneens met goud.
Fraerk van der Berg en Djurre van der Wal van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden waren geïnspireerd door de ‘super soaker’ en bedachten een computergestuurde variant van dit waterkanon dat van afstand bestuurbaar is. Het model hebben ze eigenhandig gebouwd en de software zelf geschreven. Het leverde een tweede plaats op.


Noot voor de pers
Voor een telefonisch interview met de prijswinnaars of meer informatie kunt u bellen met drs. Alex van den Berg, coördinator Bètasteunpunt RUG, tel. (050) 363 58 51, e-mail: A.C.van.den.Berg@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...