Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

033 - Immunotherapie mogelijk inzetbaar voor preventie van allergische ziektes

04 april 2006

In de tweede helft van de 20e eeuw is het aantal allergische ziektes enorm toegenomen. Inmiddels is allergie een echte volksziekte geworden. Alleen al in Nederland leveren astma, hooikoorts en eczeem een economische schade op ongeveer 2 miljard euro per jaar. De behandelingen moeten eenvoudiger toepasbaar worden, stelt prof.dr. Ewoud Dubois in zijn oratie op dinsdag 4 april 2006.

Dubois is de eerste hoogleraar Kinderallergologie in Nederland en een van de weinige in de wereld. Het vakgebied richt zich niet alleen op de behandeling van allergieën bij kinderen. 'Het ontwikkelen van preventieve behandelingen is in het belang van de zorg van allergische kinderen en in het belang van de onze volksgezondheid,' zegt Dubois.

Oorzaken toename

Volgens de inzichten van de laatste jaren, wordt de toename van de allergische ziektes veroorzaakt door de betere hygiëne in de westerse wereld. Dubois: 'Tal van onderzoeken laten zien dat er verband is tussen betere hygiëne en meer allergie. Door meer hygiëne in onze huishoudens, hebben we steeds minder microbiële contacten. Daardoor wordt ons immuunsysteem onvoldoende op de proef gesteld. Er ontstaat een schadelijke en onnodige afweer tegen onschuldige stoffen uit de omgeving: allergie.' Allergie komt in de westerse wereld dan ook meer voor dan in ontwikkelingslanden, in steden meer dan op het platteland en meer in West Europa dan in het meer vervuilde Oost Europa. Eerder werd gedacht dat de toename van allergie kwam doordat we meer blootgesteld werden aan stoffen die allergie kunnen veroorzaken. Volgens Dubois blijkt uit diverse studies dat dit niet het geval is.

Effectieve behandeling

Een effectieve methode om allergieën te behandelen is de immunotherapie, ook wel allergie-prikken-kuur genoemd. Deze therapie zou ook de basis kunnen vormen voor preventie van allergie. Bij deze behandeling worden extracten van pollen, huisstofmijt, kat epitheel of andere allergenen bij patiënten ingespoten. Dit dient gedurende drie tot vijf jaar herhaald te worden en maakt patiënten ongevoelig voor deze stoffen. 'Deze behandeling geeft zeer goede resultaten bij kinderen met hooikoorts. Een studie laat zien dat zij minder vaak astma ontwikkelden dan kinderen die alleen met medicijnen zijn behandeld. Dat verschil is er ook na tien jaar nog.' Dubois wil deze therapie eenvoudiger toepasbaar maken, bijvoorbeeld door deze zo ontwikkelen dat deze ook met pillen werkt. Ook wil hij een vorm ontwikkelen die voor voedselallergie gebruikt kan worden, omdat daar zeer grote behoefte aan is.

Noot voor de pers

De complete tekst van de oratie is verkrijgbaar bij de afdeling Communicatie van de RUG, mw. C.K. Berkhout-Notenboom, tel. (050) 363 44 44, e-mail: c.k.berkhout-notenboom@rug.nl

Voor inhoudelijke informatie en interviews: Joost Wessels, Universitair Medisch Centrum Groningen, Bureau Voorlichting, tel. (050) 361 44 64, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws