Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

002 - Groningse chemicus Feringa tweemaal in Chemistry Highlights 2005

Nanotechnologie
02 januari 2006

Elk jaar stelt de American Chemical Society voor haar Chemical & Engineering News bulletin een overzicht op van het belangrijkste nieuws van de afgelopen twaalf maanden. Er wordt geselecteerd op verrassende doorbraken, eerste-in-hun-soort vindingen en wetenschappelijke vorderingen waarvan verwacht wordt dat ze langdurig invloedrijk zullen zijn. Twee van de 24 ontwikkelingen die volgens de redactie van het bulletin aan deze criteria voldoen, zijn afkomstig van de Groningse chemicus prof.dr. Ben L. Feringa.

In het hoofdstuk Nanotechnology bestaat de oogst van het afgelopen jaar volgens het bulletin uit een nanoventiel, een nanomotor en een nanokarretje. De eerste twee zijn afkomstig uit onderzoekslijnen van Feringa.

Ventiel

Het nanoventiel werd door dr. Wim Meijberg van Biomade Technology Foundation (een aan de Rijksuniversiteit Groningen gelieerd onderzoeksinstituut) samen met Feringa ontwikkeld uit een bacterieel membraaneiwit. Het ventiel kan een porie in het membraan openen en sluiten. UV-licht zorgt ervoor dat de porie zich opent, zichtbaar licht sluit de porie. De vinding die afgelopen zomer gepubliceerd werd in het wetenschappelijk blad Science kan in de toekomst van nut zijn om bepaalde stoffen, bijvoorbeeld geneesmiddelen, uit microcapsules te laten stromen.

Motor

De tweede onderzoekslijn van Feringa die American Chemical Society als highlight aanmerkt is de ontwikkeling van de door licht aangedreven nanomotor. Het werkingsprincipe van deze rotatiemotor die bestaat uit een vast gedeelte, een as en een propeller, werd in 1999 aangetoond. Inmiddels is de ontwikkeling van de motor op verschillende fronten gevorderd. Zo kan momenteel een rotatiesnelheid van 50 omwentelingen per seconde worden bereikt. In een artikel in Nature dit najaar beschrijft Feringa hoe de motor vastgezet kan worden op een ondergrond. Dit is een belangrijke – en chemisch ingewikkelde – stap op weg naar bruikbaarheid.

Chemical & Engineering News: http://pubs.acs.org/cen/coverstory/83/8351chemreview.html

Zie ook: http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2005/persberichten/133_05

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...