Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

157 - Arjan Peters wordt gastcriticus Letterenfaculteit

07 december 2005

In het komende voorjaar geeft de criticus Arjan Peters aan de Faculteit der Letteren een meesterklas over literatuurkritiek. In deze openbare meesterklas onderricht hij studenten in het schrijven van recensies. De deelnemers schrijven recensies die tijdens de meesterklassen onder leiding van de gastcriticus besproken zullen worden. De gastcriticuszaal ook laten zienhoe het bedrijven van literatuurkritiek in de praktijk werkt. De serie colleges begint met een lezing op 9 maart 2006 met de titel: Alles liever dan de vrede – naar een nieuwe etiquette in de literaire kritiek.

Peters is de achttiende criticus die zal optreden als gastcriticus van de Faculteit der Letteren. Hem gingen voor: Aad Nuis, Arnold Heumakers, J.F. Vogelaar, Cyrille Offermans, Janet Luis, Bas Heijne, Gerrit Jan Zwier, Dirk Schümer, wijlen Herman de Coninck, Rob Schouten, Michaël Zeeman, Jeroen Vullings, Hans Goedkoop, Kees Fens, Aleid Truijens, Piet Gerbrandy en Elsbeth Etty.

Arjan Peters (1963) studeerde in de jaren 1982-1986 Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1989 is hij actief in de literaire journalistiek, aanvankelijk voor Vrij Nederland, vanaf 1992 voor de Volkskrant, waaraan hij ook als redacteur is verbonden.

In de Volkskrant schrijft hij kritieken, interviews, columns en necrologieën. Selecties uit zijn werk verschenen in boekvorm als Langzaam lopen is al verdacht (columns, Bert Bakker 1999), De ongeneeslijke lezer – een werkboek (essays en kritieken, Contact 2002) en Het woord is aan de schrijver (interviews, Contact 2005), in het voorjaar van 2006 gevolgd door De Broodschrijver – over de Herman Broodbiografie van Bart Chabot (Nijgh & Van Ditmar).

Naast zijn werk voor de krant leest Arjan Peters al jaren wekelijks zijn column voor in het radioprogramma Opium (Avro, radio 1). Sinds 2004 maakt hij, na tien jaar Optima, deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Tirade.

Samen met Atte Jongstra stelde hij een bloemlezing samen uit twee eeuwen poëticale poëzie (Dichten over dichten, Contact 1994), een essaybundel over Het bureau van Voskuil (Nog even een ommetje, Van Oorschot 2000), en voorts bezorgde Peters werk van Ambrose Bierce, E. du Perron, Jean-Paul Franssens en Willem Frederik Hermans.

Organisatie

De jaarlijks terugkerende aanstelling van een gastcriticus is een initiatief van de Faculteit der Letteren van de RUG dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Stichting Schrijvers School en Samenleving.

In de voorbereidingscommissie hebben zitting: dr. E.M.A.van Boven, dr. H. Harbers, mw. A.M. Koning (secretaris), prof. dr. L.E.J. Korthals Altes, dr. A.M.A. van den Oever (voorzitter), dr. W.M. Verhoeven, dr. H.B.M. Wijfjes.

Noot voor de pers

Meer informatie: dr. A.M.A. van den Oever, tel. (050) 363 5866/5858, e-mail: A.M.A.van.den.Oever@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 20 juli 2018

  Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2018 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie...

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...

 • 17 juli 2018

  Wout van Bekkum, portret van een pionier

  Moeiteloos vindt hij zijn weg in Jeruzalem en in de National Library daar komt hij net zoveel bekenden tegen als in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oostenstudies, is kind aan huis in de bibliotheek op de...