Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

157 - Arjan Peters wordt gastcriticus Letterenfaculteit

07 december 2005

In het komende voorjaar geeft de criticus Arjan Peters aan de Faculteit der Letteren een meesterklas over literatuurkritiek. In deze openbare meesterklas onderricht hij studenten in het schrijven van recensies. De deelnemers schrijven recensies die tijdens de meesterklassen onder leiding van de gastcriticus besproken zullen worden. De gastcriticuszaal ook laten zienhoe het bedrijven van literatuurkritiek in de praktijk werkt. De serie colleges begint met een lezing op 9 maart 2006 met de titel: Alles liever dan de vrede – naar een nieuwe etiquette in de literaire kritiek.

Peters is de achttiende criticus die zal optreden als gastcriticus van de Faculteit der Letteren. Hem gingen voor: Aad Nuis, Arnold Heumakers, J.F. Vogelaar, Cyrille Offermans, Janet Luis, Bas Heijne, Gerrit Jan Zwier, Dirk Schümer, wijlen Herman de Coninck, Rob Schouten, Michaël Zeeman, Jeroen Vullings, Hans Goedkoop, Kees Fens, Aleid Truijens, Piet Gerbrandy en Elsbeth Etty.

Arjan Peters (1963) studeerde in de jaren 1982-1986 Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1989 is hij actief in de literaire journalistiek, aanvankelijk voor Vrij Nederland, vanaf 1992 voor de Volkskrant, waaraan hij ook als redacteur is verbonden.

In de Volkskrant schrijft hij kritieken, interviews, columns en necrologieën. Selecties uit zijn werk verschenen in boekvorm als Langzaam lopen is al verdacht (columns, Bert Bakker 1999), De ongeneeslijke lezer – een werkboek (essays en kritieken, Contact 2002) en Het woord is aan de schrijver (interviews, Contact 2005), in het voorjaar van 2006 gevolgd door De Broodschrijver – over de Herman Broodbiografie van Bart Chabot (Nijgh & Van Ditmar).

Naast zijn werk voor de krant leest Arjan Peters al jaren wekelijks zijn column voor in het radioprogramma Opium (Avro, radio 1). Sinds 2004 maakt hij, na tien jaar Optima, deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Tirade.

Samen met Atte Jongstra stelde hij een bloemlezing samen uit twee eeuwen poëticale poëzie (Dichten over dichten, Contact 1994), een essaybundel over Het bureau van Voskuil (Nog even een ommetje, Van Oorschot 2000), en voorts bezorgde Peters werk van Ambrose Bierce, E. du Perron, Jean-Paul Franssens en Willem Frederik Hermans.

Organisatie

De jaarlijks terugkerende aanstelling van een gastcriticus is een initiatief van de Faculteit der Letteren van de RUG dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Stichting Schrijvers School en Samenleving.

In de voorbereidingscommissie hebben zitting: dr. E.M.A.van Boven, dr. H. Harbers, mw. A.M. Koning (secretaris), prof. dr. L.E.J. Korthals Altes, dr. A.M.A. van den Oever (voorzitter), dr. W.M. Verhoeven, dr. H.B.M. Wijfjes.

Noot voor de pers

Meer informatie: dr. A.M.A. van den Oever, tel. (050) 363 5866/5858, e-mail: A.M.A.van.den.Oever@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...