Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

156 - Internationale commissie zeer positief over Groningse natuurwetenschappen

Vistatie Natuurwetenschappen & Technologie
07 december 2005

Het onderzoek op het gebied van Natuurwetenschappen & Technologie bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen is naar internationale maatstaven gemeten van zeer hoge kwaliteit. Dat blijkt uiteen onderzoeksvisitatierapport dat deze week verschenen is. In het totaal werden 34 onderzoeksprogramma's beoordeeld door een commissie van internationaal erkende deskundigen. Twee programma's krijgen de hoogst mogelijk score, 17 andere zitten daar vlakbij.

De beoordeelde instituten zijn het Materials Science Centre (MSC), het Stratingh Instituut, het Kernfysisch Versnellerinstituut (KVI), het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) en het Centrum voor Theoretische Natuurkunde CTN). De visitatiecommissie beoordeelde de programma's op de punten 'kwaliteit', 'productiviteit', 'relevantie' en 'levensvatbaarheid'. Op elk onderdeel zijn punten van 1 tot 5 te behalen.

De onderzoeksprogramma's die onder leiding staan van prof.dr. Ben L. Feringa (synthetische organische chemie, Stratingh Instituut) en prof.dr. Harro A.J. Meijer (isotopenonderzoek, CIO) worden beide beoordeeld met de hoogste score (een 5 op alle onderdelen). Zeventien andere programma's krijgen op alle vier de criteria een 4 of hoger. Feringa komt regelmatig in het nieuws met nieuwe vindingen op het gebied van nanomotoren en -schakelaars. Het CIO verricht onderzoek naar de klimaatgeschiedens en de CO2-cyclus.

Echte juweeltjes

Het over-all oordeel van de commissie over de Groningse natuurwetenschappen is zeer positief. De twee qua omvang kleine onderzoekscentra CIO en CTN worden in het rapport 'echte juweeltjes' genoemd. Van het MSC stelt de commissie vast dat het inderdaad 'veel meer is dan de som der delen'. De opzet van het MSC om scheikundige ennatuurkundige onderzoekers te laten samenwerken is volgens de commissie geslaagd en werkt door het gezamenlijk gebruik van dure apparatuur ook kostenbesparend. Omdat het MSC hiermee het hele spectrum van ontwerpen en vervaardigen van materialen bestrijkt, heeft het een unieke positie in Nederland. 'Nergens anders wordt dit spectrum met zo'n inzet en intensiteit bestudeerd op een fundamentele manier,' constateert de commissie.

Tenure track

Het naar Amerikaanse voorbeeld gemodelleerde tenure track systeem, dat de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen enkele jaren geleden introduceerde, zorgt volgens het rapport voor zeer gemotiveerde onderzoekers. Het tenure track systeem biedt onderzoekers perspectief op een vaste aanstelling, mits ze voldoen aan kwaliteiteisen. De commissie maakt er een kanttekening bij: sommige onderzoekers hebben te sterk het gevoel dat het systeem hen dwingt om te kiezen voor onderwerpen die snel resultaat opleveren. Waardevol lange termijn onderzoek dreigt zo in de verdrukking te komen.

Kernfysisch Versnellerinstituut

Wat het KVI betreft spreekt de commissie haar bezorgdheid uit over het beleid van de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Het FOM, dat fondsen beschikbaar stelt voor natuurkundig onderzoek, wil het type onderzoek dat op het KVI wordt uitgevoerd in de toekomst niet langer financieren. Volgens de commissie zou met de versneller AGOR die nu tien jaar in gebruik is, normaal gesproken nog 15 jaar lang onderzoek verricht kunnen worden. Inmiddels heeft het KVI echter een nieuwe partner gevonden in het Geselschaft für Schwere Ionenforschung (GSI) uit Darmstadt. Maandag 28 november 2005 werd in Duitsland het contract ondertekend voor een gezamenlijk onderzoeksprogramma met een looptijd van zeven jaar. De samenwerking biedt uitzicht op kwalitatief hoogstaand onderzoek.

Noot voor de pers

Meer informatie:

dr. K. Mars, coördinator MSC, tel. (050) 363 8464, e-mail: n.j.i.mars@rug.nl

dr. M. Koopmans, KVI, tel. (050) 363 7437 e-mail: koopmans@kvi.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...