Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

144 - Nieuwe vragenlijst signaleert taalprobleem jonge kinderen eerder

15 november 2005

Taalproblemen bij jonge kinderen kunnen eerder opgespoord worden. Dankzij een nieuw ontwikkelde vragenlijst is in drie minuten vast te stellen of zij mijlpalen in hun taalontwikkeling bijtijds bereiken. Dit is een betrouwbare indicator van taalproblemen bij kleine kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Margreet Luinge van de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 30 november op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De taalontwikkeling van een kind verloopt in fases. Luinge stelde een vragenlijst samen, die zij SNEL (Spraak- en taalNormen Eerste Lijns gezondheidszorg) noemde. Hiermee kunnen veertien mijlpalen in de taalontwikkeling van een jong kind gemeten worden. Daarmee is op een snelle manier te meten of de taalontwikkeling van een kind goed verloopt. Als mijlpalen minder snel of niet worden gehaald, is dat een indicatie dat het kind een taalprobleem heeft. Hierbij gaat het om mijlpalen als ‘tien woorden kunnen spreken’ of ‘zinnetjes van drie woorden maken’.

Vroeg opsporen

Door SNEL kunnen taalproblemen op jongere leeftijd opgespoord worden. Kinderen kunnen daardoor eerder doorverwezen worden voor een verdere diagnose. Logopedisten kunnen daarbij het taalprobleem vaststellen via een uitgebreidere taaltest. Een multidisciplinair specialistenteam, bestaand uit bijvoorbeeld een KNO-arts, audioloog en psycholoog, kan de achtergronden van de vertraging in de taalontwikkeling bij kinderen vaststellen. Kinderen kunnen daardoor eerder de juiste vervolgbehandeling krijgen.

Specifiek en accuraat

De normen voor SNEL baseerde Luinge op de scores van 527 kinderen uit heel Nederland. In haar onderzoek vergeleek zij de uitkomsten van SNEL met die van een uitgebreide taaltest. Hierdoor kon zij vaststellen dat SNEL specifiek en accuraat is in het opsporen van kinderen met een taalprobleem.

SNEL is bestemd voor consultatiebureaus, wijkverpleegkundigen en gemeentelijke gezondheidsdiensten. Het afnemen van de vragenlijst kost niet meer dan drie minuten. Op dit moment is er in Nederland nog niet een dergelijk instrument beschikbaar.

Curriculum Vitae

Drs. Margreet Luinge (Groningen, 1974) studeerde Algemene Taalwetenschap in Groningen. Zij deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof. dr. S.M. Goorhuis – Brouwer en prof. dr. ir. H.P.Wit. De titel van haar proefschrift is: ‘The language screening instrument SNEL’. Momenteel werkt zij als projectmedewerker bij de opleiding Logopedie van de Hanzehogeschool Groningen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Wessels van Bureau Voorlichting van het Universitair Medisch Centrum Groningen, telefoon (050) 3614464

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 15 maart 2019

  Should you fear technology? – Promovenda Femke Cnossen wint 3 Minute Thesis Competition

  Femke Cnossen won afgelopen woensdag de 3 Minute Thesis Competition 2019. Twaalf RUG-promovendi presenteerden hun onderzoek op een toegankelijke manier aan een breed publiek, en dat in slechts drie minuten en met behulp van één afbeelding. Cnossen,...

 • 15 maart 2019

  Depressie-behandeling met electroshock maakt nieuwe zenuwcellen aan

  Een behandeling met electro convulsie therapie (ECT, vroeger ook vaak electroshock-therapie genoemd) bij depressie stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen. De ECT vergroot een specifiek deel van de hersenen, de gyrus dentatus; alleen dit deel van...

 • 13 maart 2019

  Lancering Virtual Research Workspace

  Afgelopen week is bij het CIT de Virtual Research Workspace officieel in productie gegaan. Het gaat om een gevirtualiseerde desktop-omgeving waar onderzoekers van de RUG en UMCG veilig en gezamelijk data-analyses kunnen uitvoeren.