Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

144 - Nieuwe vragenlijst signaleert taalprobleem jonge kinderen eerder

15 november 2005

Taalproblemen bij jonge kinderen kunnen eerder opgespoord worden. Dankzij een nieuw ontwikkelde vragenlijst is in drie minuten vast te stellen of zij mijlpalen in hun taalontwikkeling bijtijds bereiken. Dit is een betrouwbare indicator van taalproblemen bij kleine kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Margreet Luinge van de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 30 november op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De taalontwikkeling van een kind verloopt in fases. Luinge stelde een vragenlijst samen, die zij SNEL (Spraak- en taalNormen Eerste Lijns gezondheidszorg) noemde. Hiermee kunnen veertien mijlpalen in de taalontwikkeling van een jong kind gemeten worden. Daarmee is op een snelle manier te meten of de taalontwikkeling van een kind goed verloopt. Als mijlpalen minder snel of niet worden gehaald, is dat een indicatie dat het kind een taalprobleem heeft. Hierbij gaat het om mijlpalen als ‘tien woorden kunnen spreken’ of ‘zinnetjes van drie woorden maken’.

Vroeg opsporen

Door SNEL kunnen taalproblemen op jongere leeftijd opgespoord worden. Kinderen kunnen daardoor eerder doorverwezen worden voor een verdere diagnose. Logopedisten kunnen daarbij het taalprobleem vaststellen via een uitgebreidere taaltest. Een multidisciplinair specialistenteam, bestaand uit bijvoorbeeld een KNO-arts, audioloog en psycholoog, kan de achtergronden van de vertraging in de taalontwikkeling bij kinderen vaststellen. Kinderen kunnen daardoor eerder de juiste vervolgbehandeling krijgen.

Specifiek en accuraat

De normen voor SNEL baseerde Luinge op de scores van 527 kinderen uit heel Nederland. In haar onderzoek vergeleek zij de uitkomsten van SNEL met die van een uitgebreide taaltest. Hierdoor kon zij vaststellen dat SNEL specifiek en accuraat is in het opsporen van kinderen met een taalprobleem.

SNEL is bestemd voor consultatiebureaus, wijkverpleegkundigen en gemeentelijke gezondheidsdiensten. Het afnemen van de vragenlijst kost niet meer dan drie minuten. Op dit moment is er in Nederland nog niet een dergelijk instrument beschikbaar.

Curriculum Vitae

Drs. Margreet Luinge (Groningen, 1974) studeerde Algemene Taalwetenschap in Groningen. Zij deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof. dr. S.M. Goorhuis – Brouwer en prof. dr. ir. H.P.Wit. De titel van haar proefschrift is: ‘The language screening instrument SNEL’. Momenteel werkt zij als projectmedewerker bij de opleiding Logopedie van de Hanzehogeschool Groningen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Wessels van Bureau Voorlichting van het Universitair Medisch Centrum Groningen, telefoon (050) 3614464

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...