Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

144 - Nieuwe vragenlijst signaleert taalprobleem jonge kinderen eerder

15 november 2005

Taalproblemen bij jonge kinderen kunnen eerder opgespoord worden. Dankzij een nieuw ontwikkelde vragenlijst is in drie minuten vast te stellen of zij mijlpalen in hun taalontwikkeling bijtijds bereiken. Dit is een betrouwbare indicator van taalproblemen bij kleine kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Margreet Luinge van de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 30 november op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De taalontwikkeling van een kind verloopt in fases. Luinge stelde een vragenlijst samen, die zij SNEL (Spraak- en taalNormen Eerste Lijns gezondheidszorg) noemde. Hiermee kunnen veertien mijlpalen in de taalontwikkeling van een jong kind gemeten worden. Daarmee is op een snelle manier te meten of de taalontwikkeling van een kind goed verloopt. Als mijlpalen minder snel of niet worden gehaald, is dat een indicatie dat het kind een taalprobleem heeft. Hierbij gaat het om mijlpalen als ‘tien woorden kunnen spreken’ of ‘zinnetjes van drie woorden maken’.

Vroeg opsporen

Door SNEL kunnen taalproblemen op jongere leeftijd opgespoord worden. Kinderen kunnen daardoor eerder doorverwezen worden voor een verdere diagnose. Logopedisten kunnen daarbij het taalprobleem vaststellen via een uitgebreidere taaltest. Een multidisciplinair specialistenteam, bestaand uit bijvoorbeeld een KNO-arts, audioloog en psycholoog, kan de achtergronden van de vertraging in de taalontwikkeling bij kinderen vaststellen. Kinderen kunnen daardoor eerder de juiste vervolgbehandeling krijgen.

Specifiek en accuraat

De normen voor SNEL baseerde Luinge op de scores van 527 kinderen uit heel Nederland. In haar onderzoek vergeleek zij de uitkomsten van SNEL met die van een uitgebreide taaltest. Hierdoor kon zij vaststellen dat SNEL specifiek en accuraat is in het opsporen van kinderen met een taalprobleem.

SNEL is bestemd voor consultatiebureaus, wijkverpleegkundigen en gemeentelijke gezondheidsdiensten. Het afnemen van de vragenlijst kost niet meer dan drie minuten. Op dit moment is er in Nederland nog niet een dergelijk instrument beschikbaar.

Curriculum Vitae

Drs. Margreet Luinge (Groningen, 1974) studeerde Algemene Taalwetenschap in Groningen. Zij deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof. dr. S.M. Goorhuis – Brouwer en prof. dr. ir. H.P.Wit. De titel van haar proefschrift is: ‘The language screening instrument SNEL’. Momenteel werkt zij als projectmedewerker bij de opleiding Logopedie van de Hanzehogeschool Groningen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Wessels van Bureau Voorlichting van het Universitair Medisch Centrum Groningen, telefoon (050) 3614464

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...