Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

135 - Voorlichtingsdag voor aankomende studenten

Meer dan vierduizend bezoekers verwacht
01 november 2005

Alle zestig bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) presenteren zich aan aankomende studenten op vrijdag 4 november 2005, in een ononderbroken programma van 9.30-17.00 uur.In een uitgebreid lezingenprogramma komen thema’s aan bod als 'loting','wonen in Groningen', 'studeren met een functiebeperking' en 'het verschil tussen HBO en WO.

Speciale aandacht is er voor de problemen die aankomende studenten tegenkomen bij het maken van een juiste studiekeuze. In een viertal workshops, verzorgd door de studentendecanen van de RUG,krijgen aankomende studenten nuttige tips.

Het evenement vindt plaats in de binnenstad van Groningen, in het Academiegebouw, het Harmoniecomplex en bioscoop Pathé. In Pathé vinden de inleidingen van psychologie, pedagogische wetenschappen, geneeskunde, communicatie- en informatiewetenschappen, kunsten, cultuur en media en internationale organisaties en internationale betrekkingen plaats.

Vervolgmaster

Per 1 september 2002 heeft de RUG de bachelor-masterstructuur (bama) ingevoerd. Studenten volgen nu eerst een driejarige bacheloropleiding en stromen dan door naar een (meer specialistische) masteropleiding van 1 of 2 jaar, in Groningen of elders. De zestig bacheloropleidingen besteden in hun voorlichting aandacht aan de ‘meest logische’ vervolgmasters. De masteropleiding journalistiek, die niet direct verbonden is aan één bepaalde bachelor, presenteert zich door middel van een eigen inleiding. Ook over de master energie- en milieuwetenschappen is om die reden apartinformatie te verkrijgen.

Programma

De bezoekers kunnen informatie verzamelen over alle studies die hen interesseren, door het volgen van korte inleidingen die elke studie minimaal twee keer aanbiedt. Daarin komen vragen aan bod als: ‘wat zijn de profieleisen?, hoe is de studie opgebouwd?, welke masters kun je volgen na het afronden van de bachelor? en wat zijn de beroepsperspectieven?’ Ook is er de mogelijkheid uitgebreid van gedachten te wisselen met studenten, docenten en studieadviseurs.

Het lezingenprogramma over thema’s die met studeren en student-zijn te maken hebben, kent de volgende titels: ‘hoe kies ik een studie’, ‘loting’, ‘studenten en arbeidsmarkt’,‘tijdens je studie naar het buitenland?’, ‘sport en cultuur’, ‘wonen in Groningen’,‘het verschil tussen WO en HBO’, ‘studentenleven’ en ‘studeren met een functiebeperking’. Verder is er een grote informatiemarkt over voorzieningen voor studenten en over het studentenleven.

Duitse aspirant-studenten

Ook Duitse aankomende studenten kunnen alles te weten komen over hun mogelijkheden om een studie in Groningen te volgen. Voor een groeiend aantal Duitse aankomende studenten is Groningen namelijk een aantrekkelijke studiestad. Speciaal voor hen is er een lezing getiteld ‘Studieren in Groningen, Möglichkeiten für angehende Deutsche Studenten’.

Informatiemarkt

In het Harmoniecomplex is een grote informatiemarkt ingericht. Daar presenteren de studentenorganisaties en de studentenverenigingen van de RUG zich. De ACLO (studentensport), cultureel studentencentrum USVA, het Groninger studentenpastoraat, de KEI (Kommissie Eerstejaars Introductie) en de algemene studentenverenigingen laten de aankomende studenten zien wat ze in huis hebben. Ook vinden de aankomende studenten daar alle informatie over aanmelding en plaatsing, huisvesting, studiefinanciering en studiebegeleiding.

Voor meer informatie en opgave voor de voorlichtingsdag: www.rug.nl/studiekiezers  of bel met de onderwijsinformatielijn: tel (050) 363 80 25.

Noot voor de pers

Nadere inlichtingen: Joke Jalvingh, tel. (050) 363 80 66 (werk).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  Berend Roorda: 'Burgemeesters bleken onvoldoende bekend met de spelregels van demonstraties'

  Kick Out Zwarte Piet wilde in november vorig jaar bij 18 sinterklaasintochten actievoeren. Dat mislukte op de meeste plekken, ondanks een 'bijkans heilig' demonstratierecht. Wat ging er fout?

 • 22 januari 2019

  Het recht van de zwakste

  De onderkant van de samenleving, daar komt Gijs Vonk voor op. Eigengereid stort hij zich in het maatschappelijk debat. Zijn werk en aanpak leverde hem een nominatie op voor de nationale Huibregtsenprijs, maar ook het verwijt een activist te zijn. Een...

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...