Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

132 - Nieuwe operatietechniek stopt ziekte van Parkinson niet

Patiënten hebben wel veel baat bij techniek
26 oktober 2005

Een nu veel toegepaste operatietechniek vertraagt of stopt de sterfte van dopamine-cellen in de hersenen van Parkinson-patiënten niet. De nieuwe techniek leidt wel tot een sterke vermindering van motorische klachten, waardoor geopereerde patiënten veel meer tijd per dag goed tot zeer goed functioneren. Dit blijkt uit onderzoek van neuroloog Axel Portman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij promoveert op 2 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende hersenziekten. Bij patiënten die hieraan lijden sterven de dopamine-cellen in de hersenen af. Hierdoor ontstaan motorische klachten als trillen en spierstijfheid. Ook hebben patiënten geregeld periodes dat ze niet of veel minder kunnen bewegen. De zogeheten dubbelzijdige ‘Deep Brain Stimulation’ (DBS) van een bepaald gedeelte van de hersenen, de subthalamatische kern (STN), is een nieuwe operatietechniek voor patiënten die aan de ziekte van Parkinson lijden. Hierbij wordt een pacemaker onder de huid beneden het sleutelbeen aangebracht die stroomstootjes naar de STN stuurt. Deze techniek is met name bestemd voor patiënten die met specifieke medicijnen niet meer goed te behandelen zijn. Axel Portman onderzocht of deze operatie het toenemende verlies aan dopamine-cellen kon vertragen of zelfs stoppen en de symptomen van de ziekte Parkinson kon beïnvloeden.

PET-scan

Voor zijn onderzoek selecteerde Portman in samenwerking met de universiteit van Keulen dertig Parkinson-patiënten. Dit waren patiënten die allen voor een DBS-operatie aan de STN waren geselecteerd. Hij volgde deze groep tot 24 maanden na hun operatie. Portman deed vóór hun operatie en 12 of 24 maanden na de operatie een PET-scan onderzoek bij deze patiënten. Uit de PET-scans bleek dat deze behandeling helaas niet tot een vertraging van de sterfte van dopamine-cellen leidt. Wel toonde de groep patiënten een zeer sterke vermindering van hun motorische klachten. Ook is de hoeveelheid medicijnen die zij gebruiken aanmerkelijk gedaald. Hierdoor kunnen zij veel meer tijd per dag goed tot zeer goed functioneren.

Curriculum Vitae

Drs. A.T. Portman ( Groningen, 1965) deed zijn onderzoek bij de disciplinegroep Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof. dr. K.L. Leenders en prof. dr. M.J. Staal. De titel van zijn proefschrift is: Parkinson's disease: Deep Brain Stimulation and FDOPA-PET. Portman werkt op dit moment als neuroloog in het Refaja Ziekenhuis te Stadskanaal.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bureau Voorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00. Persberichten van het UMCG zijn ook te raadplegen op www.umcg.nl . U kunt zich ook abonneren op de digitale nieuwsdienst van het UMCG. Kijk voor meer informatie onder ‘nieuws’ op www.umcg.nl .

Laatst gewijzigd:18 januari 2018 09:34

Meer nieuws