131 - Groningse universiteit vraagt oud-studenten steun bij verbouwing Allersmaborg

Allersmaborg wordt alumnihuis
26 oktober 2005

De Rijksuniversiteit Groningen gaat de Allersmaborg benutten als ontmoetingsplaats voor alumni, studenten en medewerkers van de universiteit. De borg wordt een plek om inspiratie op te doen en contacten aan te halen. Een plek waar jonge wetenschappers nieuwe inzichten toetsen aan de maatschappelijke ervaring van alumni. Voor Nederland is dit initiatief uniek. In het buitenland hebben verschillende gerenommeerde universiteiten een eigen buitenverblijf dat dienst doet als oord van bezieling, ontmoeting en vernieuwing.

De Allersmaborg ondergaat in de komende maanden een ingrijpende renovatie. Er is sprake van achterstallig onderhoud en er zijn aanpassingen nodig om de borg geschikt te maken als Alumnihuis. De plannen zijn erop gericht de borg als monument te herstellen en de authentieke sfeer intact te laten. Na de verbouwing zal de Borg eind 2006 in gebruik worden genomen.

Verzoek
Om de verbouwing mogelijk te maken investeert de universiteit zelf. Daarnaast doet zij een beroep op externe fondsen en op haar ruim 50.000 alumni. Eind oktober ontvangen alle alumni van de universiteit een brief van dr. Simon Kuipers, voorzitter van het College van Bestuur, met het verzoek om dit initiatief financieel te steunen.

Oud cultuurlandschap
De Borg, aan het begin van de 15e eeuw gesticht door de familie Allersma, ligt aan het Reitdiep bij het dorp Ezinge. Het Reitdiep-gebied staat bekend als een van de oudste cultuurlandschappen van noordwest Europa. De Allersmaborg had, net als andere Groningse steenhuizen, een verdedigingsfunctie in tijden van nood. Maar het was ook de plek waar belangrijke bijeenkomsten werden gehouden en waar besluiten werden genomen over de toekomst van de streek.

Noot voor pers
Meer informatie: Hans Biemans , afdeling Alumnirelaties & Fondswerving, tel. (050) 36 37595

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20