Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

124 - Gevolgen energieverbruik Japan en China centraal op symposium

18 oktober 2005

Wereldwijd dreigt er in de nabije toekomst een ernstig tekort aan energie. Dit tekort is grotendeels te wijten aan de economische opmars van Azië. De gevolgen hiervan staan centraal op het symposium ‘The Energy Impact of Japan and China: Threat or Change?’ Dit internationale symposium vindt plaats op donderdag 27 oktober 2005 in het gebouw van de Gasunie te Groningen.

Op het symposium buigen internationaal vooraanstaande sprekers zich over thema’s als de beschikbaarheid van energie op de wereldmarkt, het enorme energieverbruik van China en Japan en de gevolgen daarvan voor de Europese Unie en Nederland. Aan het woord komen onder meer de Russische minister van Buitenlandse Zaken Stanislav Z. Zhiznin, Koji Okuda van Osaka Gas in Japan en president George Verberg van International Gas Union.

Bruinkool

Kost een liter benzine ons binnenkort drie euro? Wordt de gasrekening twee keer zo hoog? En staan de stijgende olie- en gasprijzen een economisch herstel in Nederland in de weg? De sterke economische groei van Azië en met name China vereist een gigantische hoeveelheid brandstof. Bovendien zal China als recent lid van de WTO zijn vervuilende bruinkool snel dienen te vervangen door schonere energiedragers als olie en gas. Daardoor zal de vraag en de prijs op de wereldmarkt sterk stijgen.

Centrum voor Japankunde

De organisatie is in handen van het Centrum voor Japankunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Centrum is opgericht in 2000, het jaar waarin de historische banden tussen Japan en Nederland exact 400 jaar oud waren. Het Centrum verzorgt onderwijs en onderzoek over het hedendaagse Japan. Daarbij ligt de nadruk op technologie, (bedrijfs)cultuur en de relaties met China.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. Rien Segers van het Centrum voor Japankunde, tel. (050) 363 79 86 / 79 87 (werk) of (050) 527 82 78 (privé), e-mail m.t.m.segers@rug.nl  of mw. mr. Alette Arendshorst, tel. (050) 363 79 86 of a.m.arendshorst@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...