Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

117 - Noordelijke scholieren naar Turkije voor zonsverduistering

30 september 2005

Terwijl het Iberisch schiereiland zich gereed maakt voor de zonsverduistering van 3 oktober 2005 zijn twintig scholieren (vijfde klas) uit Noord-Nederland al druk in de weer voor de totale zonsverduistering van 29 maart 2006. Vrijdag 30 september start hun project. Samen met twintig scholieren uit Antalya, waar de verduistering totaal is, gaan ze alle aspecten van fenomeen bestuderen om volgend jaar gezamenlijk de verduistering waar te nemen. In de tweede helft van april komen de Turkse leerlingen naar Groningen om gezamenlijk verslag te doen van de verduistering.

In het project gaat het niet alleen om de zon, zegt Alex van den Berg van het Bètasteunpunt van de Groningse Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. In opdrachten worden bijvoorbeeld ook de wederzijdse cultuur bestudeerd. De Nederlandse leerlingen logeren bij de Turkse gezinnen. De sterrenkundige begeleiding komt voor rekening van het Kapteyn Instituut. Het project wordt gefinancierd door zowel de Gratama Stichting als de Nederlandse Ambassade te Ankara.

Noot voor de pers

De startbijeenkomst is vrijdag 30 september om 14.00 uur. Op 17 oktober is er een internetvideoconferentie voor de eerste kennismaking tussen de leerlingen in Nederland en in Turkije.

De leerlingen zijn afkomstig van het Maartenscollege te Haren, Piter Jelles Gymnasium Leeuwarden, Lauwers College Buitenpost, Aletta Jacobs College Hoogezand en het CSG Liudger Drachten.

Meer informatie:
Alex v.d. Berg, tel. (050) 363 4851, e-mail: a.c.van.den.berg@rug.nl
Theo Jurriens, tel. (050) 363 4346, e-mail: t.a.jurriens@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 25 april 2018

  Geen gevaar met breedplaatvloeren in gebouwen RUG

  Na inventarisatie van alle gebouwen waar mogelijk ondeugdelijke breedplaatvloeren zijn gebruikt, heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geconstateerd dat er geen gevaren zijn met betrekking tot breedplaatvloeren.

 • 24 april 2018

  Surfen door de natuurkunde

  Niemand heeft Einstein nog op een fout kunnen betrappen, verandering van omgeving levert nieuwe ideeën op en het is onwaarschijnlijk dat er ooit een Theorie van Alles komt. En dat is maar goed ook, want het zou saai zijn wanneer we alles begrijpen....

 • 20 april 2018

  RUG podcast over wetenschap

  RUG podcast nu over wetenschap