Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

111 - Groningse universiteit bezoekt scholen met rijdende collegezaal

28 september 2005

Prof.dr. Jaap Koolhaas, onderwijsdirecteur van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG, heeft een bijzondere boodschap die hij op een bijzondere manier wil uitdragen. Met een 14 meter lange truck met oplegger trekken voorlichtingsteams van zijn faculteit onder de naam ‘RUG Discovery’ vanaf midden oktober het land in. Hun doel is het bezoeken van VWO-scholen. Daar zullen ze ter plekke aan de scholieren uitleggen wat het vernieuwde studieprogramma van de faculteit aan mogelijkheden te bieden heeft.

De Groningse natuurwetenschappers gaan hun onderwijs in de komende drie jaar drastisch vernieuwen. Veel van de bacheloropleidingen van nu zullen opgaan in nieuwe, brede en flexibele bacheloropleidingen. Daarmee kan een student naast de klassieke studieroutes veel gemakkelijker een eigen weg te kiezen die past bij de eigen belangstelling en capaciteit. Bij de start kan hij of zij kiezen uit vijf richtingen: informatiewetenschappen, levenswetenschappen, natuurwetenschappen en technologie, farmacie en technische bedrijfskunde.

Uitvouwbare truck

De RUG Discovery is een ‘uitvouwbare’ oplegger die gebruikt gaat worden als collegezaal, laboratorium of als een rondreizende tentoonstelling. De ruimte biedt maximaal plaats aan zo'n veertig scholieren. De komende drie jaar is de RUG Discovery hét voorlichtingsvoertuig van de faculteit. ‘Niet alleen voor studievoorlichting, maar ook om te laten zien dat wetenschap overal is en om duidelijk te maken dat kiezen voor een bètastudie aan de RUG een keuze is voor een eigen opleidingsprofiel,’ zegt Koolhaas.

Over grenzen heen

Wetenschappelijke en maatschappelijke problemen zijn zo complex dat ze vanuit één wetenschapsgebied - natuurkunde, scheikunde of biologie - niet meer zijn op te lossen. Alleen door de handen ineen te slaan, kunnen onderzoekers voortgang boeken aan het front van de wetenschap. Koolhaas noemt genomics, het onderzoek naar de samenstelling en functie van erfelijk materiaal, als voorbeeld. ‘Maar ook het uitvinden de CD en DVD was alleen mogelijk omdat verschillende soorten bèta-onderzoekers met elkaar gingen samenwerken.’

Spannend

Onderzoek uit verschillende richtingen samenbrengen en combineren is niet alleen noodzakelijk, het is ook nog spannend, benadrukken de natuurwetenschappers. Precies op de grenzen van de vakgebieden worden tegenwoordig de belangrijke uitvindingen gedaan. Daarom is niet alleen in de wetenschap is een grensoverschrijdende aanpak belangrijk, ook de werkgevers vragen om breed inzetbare bèta’s. Het nieuwe onderwijsprogramma van de Groningse faculteit wiskunde en natuurwetenschappen sluit aan bij die behoefte.

Uniek voor Nederland

De inzet van groot materieel voor het voorlichten en enthousiasmeren van scholieren is een nog niet eerder gebruikt instrument door universiteiten, zegt "truckmanager" Theo Jurriens. Er is inmiddels wel overleg geweest met Duitse collega’s. Het Duitse wetenschapsministerie rijdt al twee jaar met de zogenoemde “Nanotruck” door Duitsland, een groot succes daar. Jurriens: ‘De RUG Discovery wordt zeer flexibel ingericht. Dat betekent dat we ons aanbod van activiteiten snel kunnen variëren en kunnen inspelen op de wensen van school of evenement waar de RUG Discovery verschijnt.’

Intekenen

In eerste instantie richt de RUG zich op VWO-scholen met een ritfrequentie van minimaal een maal per week. In oktober volgt een mailing naar alle VWO-scholen in Noord-Nederland. De scholen kunnen dan intekenen op verschillende lespakketten en voorlichtingsactiviteiten. Voor de RUG is het een nieuwe vorm van communicatie. Zowel staf als studenten worden ingezet als bemensing. Op deze wijze hoopt de faculteit een één-op-één contact te realiseren met de toekomstige student.

Noot voor de pers

  • Meer informatie: Theo Jurriens, tel. (050) 363 4615/4346 of 06-53 81 69 59, e-mail t.a.jurriens@rug.nl
  • Zie ook: www.rug.nl/discovery
  • De RUG Discovery truck komt voor de eerste in actie op 14 oktober bij de Winkler Prins scholengemeenschap in Veendam. Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom op die bijeenkomst.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws