Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

105 - Vijfhonderd energie-experts op congres in Groningen

Energy concention Groningen 2005
21 september 2005

Een internationaal gezelschap van meer dan vijfhonderd energie-experts, werkzaam in het bedrijfsleven of bij overheid en kennisinstellingen, strijkt van 26 tot 28 oktober neer in Groningen. Met recht claimt Noord-Nederland de titel van Energy Valley. De ervaring die men opdeed bij de winning en distributie van aardgas, deed de regio uitgroeien tot een internationaal centrum van expertise en know-how op energiegebied.

Peking, Vancouver, Kaluga, Rusland, Amerika en Japan. Het zijn voorbeelden van steden en landen die act de presence geven op de Energy Convention Groningen 2005 (ECG2005). Veel sprekers op het congres bekleden buitengewoon vooraanstaande posities in de energiewereld: Rajendra Pachauri (voorzitter Intergovernmental Panel on Climate Change), George Verberg (President Internationale Gasunie), Jan Murray (Deputy Secretary General World Energy Council) en Hans Nilsson (voorzitter Demand Side Management Programme van de International Energy Agency). Analyses van Rein Willems, (president-directeur Shell Nederland) en Marcel Kramer (voorzitter Raad van Bestuur NV Nederlandse Gasunie) laten zien dat naast de internationale top ook Nederland op niveau is vertegenwoordigd.

Scenario's

Na de opening op woensdag 26 oktober staat de eerste congresdag, donderdag, in het teken van verschillende energiescenario’s. Dan gaat het bijvoorbeeld om vragen als "hoe deze in verband kunnen worden gebracht met volgroeide en emerging markten?" en "hoe kunnen landen of regio's een energiestrategie opzetten die aan al hun behoeftes voldoet?". Ook actuele kwesties als "was de privatisering van de energiemarkt een goede stap?", "wat dragen zon, wind en biomassa bij?" en "is kernenergie een optie?" worden in voordrachten van drie internationale experts en in ruim twintig workshops behandeld. Vanuit bedrijfsleven, overheid en wetenschap worden verschillende perspectieven geschetst.

Verduurzaming

Ook op vrijdag 28 oktober staan er drie sprekers van internationaal topniveau op het programma. Aan de orde is de vraag hoe concreet kan worden gewerkt aan verduurzaming van energie. In ruim twintig workshops zullen verschillende landen, regio’s en steden aangeven hoe ze die verduurzaming gaan realiseren. Energy Valley, het verband waarin ondermeer de drie noordelijke provincies, de Gasunie en de Rijksuniversiteit Groningen samenwerken, verzorgt een van deze workshops. Vrijdag sluit af met een forum met onder andere William O’Keefe, CEO van het Marshall Institute, Washington DC en Mohan Munasinghe, Sri Lanka, voormalig directeur Energie van de Wereldbank.

Op donderdag en vrijdag is er eveneens een actieve bedrijvenexpo.

Programma

- De openingsceremonie op woensdag 26 oktober, 18.15 uur, is in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen.

- Het inhoudelijke programma van de ECG2005 vindt plaats op donderdag 27 en vrijdag 28 oktober in Martiniplaza, Leonard Springerlaan 2 te Groningen.

- Geïnteresseerden kunnen zich via www.energyconvention.nl inschrijven voor deelname. Deze website biedt tevens alle informatie over opzet en inhoud van de ECG2005.

Noot voor de pers

Meer informatie:

- Over het congres: dr. B. Wiersema , directeur Energy Delta Research Centre (EDReC) RUG, tel. (050)363 45 95, e-mail: b.wiersema@eco.rug.nl (werk). Zie ook: www.energyconvention.nl

- Over registratie en hotelaccomodatie: Groningen Congres Bureau, tel. (050)316 88 77

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...